No és un secret a veus que els assessors dels partits a la Diputació treballen per les formacions polítiques cobrant de les arques públiques. I no és un secret a veus perquè hi ha un reconeixement oficial per part dels partits. No se n'amaguen. Ahir tampoc va ser diferent: "Fan tasques de Diputació i partit", "És evident que els assessors que hi ha a la Diputació treballen pel partit" o "fan feina pel partit des de la Diputació però això no entenc que doni peu a cap malentès.

Cap dels partits se sent còmode a l'hora de respondre i justificar la figura dels assessors però l'argumenten i, principalment, la defensen indicant que és el sistema que s'ha fet servir sempre i l'utilitzen totes les formacions. La resposta més coincident entre totes les agrupacions polítiques, com si fos una lliçó apresa, és indicar que els assessors serveixen de lligam entre la Diputació i el territori.

"Hi ha un lligam clar entre el que han de fer al territori per indicar el funcionament de l'administració i per ajudar a tramitar subvencions i ajudes però també fan de lligam entre partit i Diputació", assegura el cap dels socialistes gironins Juli Fernández, que no sap respondre qui els controla dins la Diputació i obliga a preguntar a la portaveu dels socialistes a l'ens, Maria Teresa Ferrés. Dins el partit "hi ha una persona que s'encarrega de coordinar les tasques dels assessors", respon la també alcaldessa de Palamós.

Aquestes figures "treballen fent difusió d'allò que la Diputació té entre mans o bé per al PSC, en el nostre cas i cada partit treballarà pels seus", afegeix. No hi ha secrets. Està muntat d'aquesta manera però en esmentar que perceben el seu salari de fons públics i treballen per un partit apareixen els matisos: "Bé, per un partit... per unes persones que estan treballant en el territori on la Diputació té línies de treball interessants, que han de conèixer i que ells contribueixen a donar-hi difusió", matisa.

El president de CDC a Girona, Pere Vila, és el més clar en la seva exposició i qui més paraules estalvia per explicar-se: "A veure, nosaltres tenim tres assessors que fan feina per al diputats de la Diputació i també s'els encomanen tasques de partit i que, bé, si fa falta van a la Diputació quan se'ls requereix". Vila té clar que "estic fent el que s'ha fet sempre amb tots els assessors i amb totes les formacions".

El vicepresident de la Diputació, el convergent Miquel Noguer, assegura que els assessors només fan feina per la Diputació. No obstant, dóna a entendre que desconeix si també treballen pel seu partit. "Vénen a la Diputació i fan feina per la Diputació, només faltaria", exclama. "Els assessors de Convergència fan la seva feina, van a la Diputació i si convé van a algún ajuntament i fan la feina que han de fer, no és que hagi d'amagar res però els assessors de Convergència van a la Diputació", emfatitza.

ERC tampoc objecta res al respecte. El responsable dels republicans a la Diputació, Lluís Sais, indica que els cincs assessors de que disposen a l'ens provincial treballen "tant pel partit com pels municipis on ERC hi té representació" i, de la mateixa manera que fan la resta de partits, són els mateixos republicans els que controlen la feina que realitzen.

Si els assessors d'ERC no van cada dia a la Diputació també és perquè "part de la seva tasca és treballar el territori". És el que diuen tots els partits. Abans, aquest diari havia parlat amb el president d'ERC a Girona, Josep Maria Rufí, qui va declinar fer declaracions i va traslladar la responsabilitat a Sais.