El sector turístic de les comarques gironines espera que les reserves de darrera hora "redrecin" una primera quinzena de juliol que es preveu "fluixa". El sector fregarà la plena ocupació durant la segona quinzena del mes i assegura que "el temps" i "els descomptes" seran factors clau per decidir els indecisos, majoritàriament catalans, que escolliran destinació al darrer moment. Per sectors, l'hoteler preveu una ocupació mitjana del 75% a la costa i no superar el 50% a l'interior. Millors perspectives tenen els allotjaments rurals que compensaran una primera quinzena "baixa" amb un 95% d'ocupació a la segona. Els càmpings de la seva banda, preveuen igualar les xifres de l'any passat.

El sector turístic de les comarques gironines constata que un any més les dades d'ocupació del mes de juliol vindran determinades per les reserves de darrera hora, una tendència que es va iniciar amb l'actual crisi econòmica, afirmen, i que enguany es farà més evident encara.

El sector assegura que la segona quinzena de juliol i la primera d'agost, amb ocupacions per sobre del 90%, garanteixen "uns mínims" i que els indecisos, els que en funció del temps o dels descomptes decideixen destinació al darrer moment, són els que determinaran si una campanya d'estiu ha estat bona o no. En aquest sentit, el sector reconeix que el públic català, especialment el de l'àrea metropolitana de Barcelona, és el factor que decanta la balança en un sentit o altre.

El sector hoteler preveu una ocupació mitjana del 60%

Segons dades de la Federació d'Hostaleria de les comarques gironines, amb l'actual nivell de reserves, l'ocupació al conjunt de la província es mourà en una forquilla d'entre el 55% i el 60%. En aquest sentit, Marina Figueras, tot i reconèixer que les reserves de darrera hora perfilaran definitivament les xifres, apunta una ocupació del 70% a la Costa Brava Centre i del 80% a la Selva Marítima. Pel que fa a les zones de muntanya, la previsió és no superar el 50% a la Cerdanya, la Selva i la Garrotxa.

Figueras, com la resta del sector, confia que "si el temps acompanya", el públic català, el majoritari a la província però també el que està notant més els efectes de la crisi, ajudi a incrementar la xifra final i a equiparar-la a la del mes d'agost on, especialment a la costa, es fregarà la plena ocupació durant les tres primeres setmanes.

Les dades de la federació coincideixen perfectament amb les dels establiments hotelers. A tall d'exemple, David Roure, director de l'NM Suites Hotel de Platja d'Aro, preveu una ocupació no superior al 50% durant la primera quinzena de juliol i del 80% a la segona. Això sí, reconeix que cada cop depenen més de les reserves de darrera hora, una "moda", alerta, a la que ara també s'hi sumen els turistes estrangers, abans molt més previsors. Sobre els turistes estrangers, Roura lamenta que "públic fidel al juliol" com era el belga hagi reduït, com el nacional, les seves estades al primer mes fort de l'estiu.

El turisme rural no s'escapa de la incertesa

Les cases i allotjaments rurals afronten el mes de juliol amb bones perspectives. El sector, que preveu una ocupació mitjana del 60% durant la primera quinzena, confia assolir la plena ocupació tant a les comarques de costa com d'interior a la segona. Així, Ramon Corominas, president de l'Associació de Turisme Rural, assegura que la xifra final d'ocupació, tot i que es preveu entre un 10% i un 15% inferior a la registrada l'any passat, variarà molt en funció de les reserves de darrera hora. Així, la perspectiva és que "si el temps acompanya" les dues setmanes finals del mes es pugui assolir el 80% d'ocupació als allotjaments de les comarques d'interior i de gairebé el 100% a les de costa.

Corominas apunta també que la ocupació serà millor a les cases que es lloguen senceres que no pas a les que ho fan per habitacions, que són les que depenen més de les reserves de darrera hora, especialment del turista provinent de l'àrea metropolitana de Barcelona.

Els apartaments turístics esperen superar el 70%

El president de l'Associació d'Apartaments Turístics (ATA), Marc Piferrer, apunta que durant la primera quinzena d'agost l'ocupació en el sector no superarà el 40% i que seran les reserves d'última hora les que determinaran si, com l'any passat, s'assoleixen xifres al voltant del 70%. La segona quinzena es planteja amb millors perspectives amb ocupacions d'entre el 85% i el 90%.

Piferrer lamenta que fa set o vuit anys les reserves es feien ja els mesos de febrer i març, però que darrerament el públic nacional especialment, però cada cop més també l'estranger, esperen a darrera hora per perfilar les seves vacances. A més, afegeix que la tendència apunta a que els turistes tenen en els "descomptes" un factor decisiu a l'hora de decidir destinació.

L'ATA, que gestiona 14.000 habitatges, uns 50.000 llits, al conjunt de la província preveu que un any més el públic francès sigui majoritari a les poblacions de costa de l'Alt Empordà i que el nacional, especialment el provinent de l'àrea metropolitana de Barcelona, ho sigui a les comarques de la Selva Marítima i la Costa Brava Centre.

El càmpings igualaran les xifres de l'any passat

Els càmpings també preveuen que al mes de juliol "li costarà arrencar" però que en general les dades d'ocupació seran "molt similars" a les de l'any anterior. Malgrat que el president de l'Associació de Càmpings de les comarques gironines, Josep Maria Pla, no avança xifres, apunta que el públic català, i especialment, la creixent demanda de l'alemany garanteixen un mes de juliol positiu per al sector amb ocupacions fregant el 80%.

Roure no creu que el factor climatològic sigui la clau per assolir bones xifres d'ocupació. En aquest sentit, tot i reconèixer que el 2012 "està sent un any estrany", creu que" la gent que vol fer uns dies de vacances no els de fer per una mala previsió meteorològica".