La Guàrdia Civil ha desarticulat una organització que introduïa droga a Europa des del Marroc. L'operació, anomenada 'Carrer', s'ha desenvolupat a les demarcacions de Barcelona, Girona, Tarragona i a Melilla. La xarxa de traficants introduïa la droga a la península a través del port de Melilla amagada en dobles fons de vehicles i, posteriorment, enviaven la mercaderia a països com Holanda i Alemanya. Els agents han detingut disset persones i s'han confiscat més de 180 quilograms d'haixix, 5.000 euros en efectiu, vehicles i diversa documentació.

L'operació es va iniciar el passat mes de gener i s'ha anat desenvolupant en diverses fases fins aquests últims dies quan s'han detingut els darrers integrants de l'organització, que ha quedat completament desarticulada.

Entre les actuacions més rellevants, destaca la que es va dur a terme a localitat de la Jonquera on es va detenir el conductor d'un vehicle que transportava 30 quilograms d'haixix amagats en un doble fons, i es disposava a abandonar l'estat espanyol amb destinació cap a Europa. Així mateix, es van detenir els tres ocupants d'un altre vehicle que actuava com a llançadora, per donar-li cobertura.

Altres actuacions realitzades al port de Melilla amb la intervenció de la droga, la detenció dels seus responsables i l'anàlisi dels procediments utilitzats, han estat clau per a la investigació i desenvolupament de l'operació.

En aquest sentit, en altres actuacions dutes a terme a les demarcacions de Barcelona i Tarragona i a Melilla s'han detingut tretze membres més de l'organització, entre els quals es troba el cervell de la banda, de 41 anys d'edat, amb residència a Melilla. El nucli central de la xarxa, una vegada que es produïa una detenció o s'interceptava un enviament de droga, canviava la seva forma d'actuació per eludir la pressió policial.

En el desenvolupament de l'operació, la Guàrdia Civil ha dut a terme un total de cinc registres domiciliaris, quatre a Catalunya i un a Melilla.

S'han intervingut més de 180 quilograms d'haixix, quatre vehicles, 5.000 euros en efectiu, 27 terminals de telèfons mòbils, així com equips electrònics pel segellat i envasat al buit de la droga, divers material informàtic i nombrosa documentació.

Estructura de l'organització

Una part de l'organització s'encarregava d'obtenir els vehicles als quals li practicaven els dobles fons per amagar la droga i, a més, captava les persones que anaven a transportar la droga des del Marroc a països europeus a través del port de Melilla.

Una vegada a l'estat espanyol, els transportistes feien escala a la demarcació de Tarragona, on un altre grup de l'organització supervisava el material, i després d'això l'enviaven cap a diferents punts d'Europa, principalment a Holanda i Alemanya.