L'Associació de Naturalistes de Girona (ANG) està realitzant varis materials pedagògics per tractar com pot afectar el canvi climàtic al Parc Natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter. D'una banda està elaborant una exposició que analitza com poden canviar diferents punts d'interès del Parc conseqüència d'aquest canvi i, per altra banda, un recurs educatiu per a alumnes de secundària on també es podran preveure els efectes del canvi climàtic en aquest espai.

L'ANG ha informat que els ecosistemes i hàbitats que trobem al Parc Natural són especialment sensibles als efectes del canvi climàtic. Així, l'any 2010, tenint en compte aquesta problemàtica, l'Associació va realitzar un itinerari de descoberta per aquest espai analitzant els principals punts d'interès i els canvis que podien patir al llarg del temps. El recorregut descobria 10 punts de gran valor ecològic i paisatgístic com ara les Dunes, la Bassa del Fra Ramon o les closes de la Fonollera.

D'aquell treball de partida arranca aquesta nova iniciativa. Per una banda s'està creant una exposició que analitza aquests indrets i com pot transformar-los el canvi climàtic amb el temps. Està adreçada a escoles de primària, però també a la ciutadania en general. El format pretén ser innovador utilitzant material reciclat provinent del territori del Parc i descriu llocs com per exemple l'Estany de Pals, l'Estany de Boada, les Basses d'en Coll, La Pletera: com són en l'actualitat i com seran en un escenari futur de canvi del clima. S'hi descriuen i il·lustren les espècies de flora i fauna més rellevants pel fet de ser rares, singulars o bé pel fet de ser susceptibles a ser afectades.

Un segon recurs concreta com treballar els continguts del projecte amb l'alumnat d''ESO incloent treball a l'aula i sortides a l'espai. Es proposen 6 sessions agrupades tenint en compte els diferents tipus d'ecosistemes del Parc Natural (llacunes temporànies d'interior, llacunes costaneres d'aigua dolça, dunes litorals i continentals,...), com poden canviar, i com es pot actuar per intentar minimitzar els efectes del canvi climàtic (com per exemple la gestió de l'aigua, o la gestió del turisme).

Aquests materials està previst que estiguin disponibles a partir del mes d'octubre.