Gairebé una quarta part dels estudiants gironins que van fer l'examen de Matemàtiques a la selectivitat han demanat repetir la prova demà, acollint-se a l'opció que els ha donat el Consell Interuniversitari per compensar la presència d'un error a l'enunciat d'un problema. En concret, 217 dels 933 alumnes de Girona que es van matricular a l'examen de Matemàtiques de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) al juny han optat per repetir-lo; un 23,25%, enfront del 32,52% que ho farà al conjunt de Catalunya.

La Universitat de Girona acollirà la repetició de l'examen aquest divendres, 5 de juliol, que començarà a les 5 de la tarda i acabarà a dos quarts de 7. Aquest serà el punt i final real de la selectivitat per als aspirants a universitaris, tres setmanes més tard del que hauria hagut de ser si no s'hagués produït cap equivocació.

Tres de cada 10 hi tornen

Després de conèixer les notes de la selectivitat -el divendres 28 per Internet i dilluns de forma presenciar als instituts- els joves tenien temps fins dimarts per demanar repetir la prova de Matemàtiques. Al conjunt del país ho han fet 10.380 estudiants, un 32,52% de tots els que es van examinar d'aquesta matèria; es tracta de 3.376 alumnes, un 16% dels quals tenien Matemàtiques en la fase general de les PAU i el 84% restant a la part específica.

A les comarques de Barcelona, divendres vinent repetiran la prova 2.713 nois i noies, a Lleida ho faran 288, a Tarragona 288 i a Girona els 217 esmentats. Aquesta és la primera vegada que es dóna la possibilitat de tornar a fer un exament de la selectivitat a Catalunya.

El motiu d'aquest fet extraordinari es troba en un error a l'enunciat d'un problema de matemàtiques, present en la variable d'una equació. Quan els diferents tribunals van començar a comunicar el problema, el responsable de la matèria en l'organització de les PAU va donar la instrucció de corregir l'equivocació, un fet que no va fer altra cosa que augmentar la confusió i el nerviosisme dels estudiants.

Quan va fer pública la decisió d'acceptar la recomanació del Govern de la Generalitat i permetre repetir la prova, la Comissió coordinadora de les PAU va continuar defensant la correcció de les proves i la reacció dels tribunals davant l'error. En el seu moment, els màxims responsables de la selectivitat van afirmar que "des del punt de vista acadèmic i del desenvolupament de les proves, no caldria repetir l'examen de Matemàtiques".

Tot i això, aquells estudiants que s'han sentit perjudicats per l'error tindran una altra oportunitat demà. Ara bé, tornar-se a examinar de Matemàtiques implica renunciar a la nota que s'hagi aconseguit en la primera prova -feta el 12 de juny- i, també, als seus processos de reclamació i de doble correcció.