La majoria de municipis de la Costa Brava i alguns de les comarques interiors de la demarcació de Girona presenten problemes de cobertura de mòbil. L'informe que presenta anualment el Col·legi d'Enginyers Tècnics i Pèrits de Telecomunicació de Catalunya (COETTC) ha posat de manifest, per quart any consecutiu, deficiències de cobertura mòbil al'Escala, Santa Cristina d'Aro, Palafrugell i Sant Feliu de Guíxols. A més, altres poblacions com Cadaqués, Llançà, Llagostera, Lloret de Mar o Pals porten tres anys amb anomalies continuades. L'estudi que s'ha realitzat aquest any s'ha ampliat a municipis de l'interior, urbanitzacions i polígons industrials, on Figueres i Puigcerdà han estat dues de les poblacions on s'han trobat alguns punts problemàtics de la província de Girona.

Els principals motius de la manca de cobertura són el nombre insuficient d'antenes, l'augment dels serveis que s'ofereixen a través de la telefonia mòbil, l'ús d'Internet amb connexió de telefonia mòbil i l'increment de l'ample de banda exigit pels serveis utilitzats, destaca l'informe del COETTC.

"Necessitem noves normatives municipals en matèria d'infraestructures i instal·lacions de radiocomunicació, ja que en molts casos encara ens regim per ordenances aprovades l'any 2002, quan el telèfon només ens servia per parlar i enviar missatges, bàsicament", va afirmar ahir el degà del COETTC, Ferran Amago, descrivint el canvi de paradigme que s'ha produït. "Ara que ens trobem davant la posada en marxa de la quarta generació de la telefonia mòbil, els ciutadans encara veuen com no poden gaudir plenament del servei de telecomunicacions", va afegir.

L'informe es basa en una anàlisi feta a més de la meitat dels municipis de Catalunya, tant de la costa com de l'interior. Un cop més, l'estudi destaca les mancances de la costa catalana, on es registren problemes sobretot en èpoques de vacances per la concentració de població. "És una llàstima que demanem turisme de qualitat i no els oferim bons serveis de telecomunicacions", va afirmar Amago.

En general, l'estudi també ha detectat que arreu de Catalunya hi ha deficiències en el servei a les vies ferroviàries en zones orogràficament complexes. A més, també reflecteix que actualment el tram del TAV Barcelona-Figueres es troba actualment sense un sistema de cobertura específic.