Tots els grups municipals de l'Ajuntament de Figueres (CiU, PSC, ICV, CUP, el regidor no adscrit i ERC) a excepció del PP van aprovar dimarts una moció per rebutjar la redacció de l'avantprojecte de reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial amb la implementació dels tribunals d'instància provincials. Segons diuen, la proposta preveu una modificació de la planta judicial que suposaria la desaparició dels actuals partits judicials, amb una única demarcació provincial i amb els jutjats amb seu a la capital de província. Una situació que, asseguren, suposaria el trasllat a Girona dels onze jutjats que actualment té la capital altempordanesa. L'Ajuntament també mostra la seva preocupació per l'avantprojecte de Llei de serveis Professionals que "pot comportar la supressió del Col·legi d'Advocats de Figueres" .

"Les estadístiques demostren que Figueres necessita una ampliació de la Planta Judicial i, al mateix temps, és convenient que es procedeixi a separar les jurisdiccions civil i penal mitjançant la transformació dels actuals jutjats mixtes en Jutjats de Primera Instància i Jutjats d'Instrucció", assegura el document aprovat per l'Ajuntament. De fet, recorden que Figueres és "partit judicial des del 1834" i que, fins i tot, va ser seu de l'Audiència Criminal entre els anys 1882 i 1892. "El projecte de redacció que el Comitè d'experts ha fet de l'avantprojecte de reforma de la Llei Orgànica del Poder judicial i ha presentat a la comissió de provincials pot comportar, d'arribar-se a aprovar, la desaparició dels actuals jutjats de la ciutat, ja avui insuficients segons acredita la memòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalounya (TSJC) del 2011", insisteixen. Això implicaria, diuen, "una sobrecàrrega de treball de pràcticament el 100% de la quasi totalitat dels òrgans judicials de primera instància i instrucció i deixaria desatesa l'administració de justícia d'un nucli de població superior a alguns províncies de l'Estat".

El Col·legi alerta dels efectes

L'Ajuntament defensa la seva importància i, per això, va donar suport a la moció per rebutjar el projecte. La proposta s'ha fet arribar al Col·legi d'advocats de Figueres i ahir el seu degà, Joan Ramon Puig, va agrair als grups municipals que hi van votar a favor. Puig alerta de "les greus conseqüències que pot comportar que tiri endavant qualsevol de les dues iniciatives, en el sentit d'allunyar la justícia del ciutadà que, per fer valer els seus drets, s'haurà de desplaçar a Girona".

D'altra banda, el ple va aprovar donar suport a aquest ens "davant l'avantprojecte de Llei de Serveis Professionals" que prepara el Govern central. Segons expliquen, aquest document preveu que l'àmbit dels Col·legis Professionals sigui autonòmic o, com a molt, provincial. "Això suposaria l'eliminació, entre d'altres, d'aquest Col·legi, una institució amb 172 anys d'història, que presta tota una sèrie de serveis de proximitat com ara el Servei de Torn d'Ofici i Assistència al detingut (TOAD), el d'Orientació Jurídica (SOJ) els d'Orientació per a la Mediació (SOM), el d'Atenció a les Dones o el que es vol implementar d'Intermediació Hipotecària".