El departament de Medi Natural està disposat a mantenir obert el centre de recuperació de fauna dels Aiguamolls de l'Empordà si troba "recursos alternatius als pressupostos públics via col·laboració d'entitats, fundacions o altres agents que puguin estar-hi interessats". Des de la Generalitat, però, alerten que la direcció general de Medi Natural i Biodiversitat ja està dissenyant el protocol d'atenció i trasllat dels animals cap als altres dos centres que hi ha a Lleida i Santa Perpètua de la Mogoda "davant la necesitat de reorganitzar els equipaments, els serveis i la plantilla de l'empresa pública que gestiona l'espai, Forestal Catalana". D'altra banda, els col·lectius ecologistes i la societat civil fan front comú contra el tancament de l'espai i Salvem l'Empordà ha organitzat per aquest diumenge a les dotze del migdia una festa reivindicativa oberta a tothom per pressionar contra la clausura.

El Govern català diu que estudiaria la opció de mantenir obert aquest espai si troba ajuda externa. De fet, recorden, això "ja va passar fa deu anys en aquesta mateixa instal·lació quan va rebre el suport d'una fundació que posteriorment es va dissoldre havent-se de fer càrrec del centre la pròpia Generalitat". En aquest sentit, diuen que aquesta opció passaria per "trobar un emplaçament idoni i canviar la fòrmula de gestió del centre de manera que aquestes aportacions externes quedéssin garantides en el futur". Mentre això no passa, des del departament alerten que ja s'està preparant el tancament de l'espai i el trasllat dels animals que hi ha als altres dos centre que té.

Malgrat això, la direcció general diu que té l'objectiu de disposar d'un lloc de "primers auxilis" als propis Aiguamolls o en una zona propera on fer les primeres cures i l'estabilització dels animals recollits per a després traslladar-los a Torreferrussa o Vallcalent, en funció de l'espècie i el tractament previst. A més, asseguren que "els experts recomanen que els centres de recuperació s'ubiquin allunyats de llocs tan sensibles com els Aiguamolls per tal d'evitar situacions de risc sanitari". Des del departament recorden la difícil situació econòmica per la que passa la empresa que gestiona el servei i diuen que segueixen les negociacions per l'ERO, en el marc del segon pla de viabilitat que s'ha vist obligat a fer Forestal Catalana. Les entitats ecologistes i gran part de la comarca, però, ja s'han posat en peu de guerra davant d'aquesta situació. Dimarts el ple de Figueres va aprovar per unanimitat una moció per reclamar al Govern català que aturés el procés i ahir les entitats van anunciar una jornada festiva per evitar el tancament d'un equipament "únic" a la província de Girona que atén gairebé 1.000 animals anuals, el 90% d'ells són espècies protegides. L'acte es farà davant del Cortalet dels Aigamolls i comptarà amb diverses actuacions per als més petits, la lectura d'un manifest i una visita guiada pel parc.

Més accions

La concentració reivindicativa serà una més de les accions impulsades per l'associació des que la setmana passada els treballadors del centre van rebre la notícia del seu imminent acomiadament per problemes econòmics. Des de llavors, han publicat un manifest de suport que, en només quatre dies, ha aconseguit 3.500 signatures.

L'entitat lamenta que "un centre que compta amb un pressupost global d'uns 120.000 euros anuals, entre sous i manteniment de les instal·lacions, no pot tancar adduint problemes econòmics". Des de la Generalitat, però, argumenten que la instal·lació requereix d'unes inversions en millores que "en l'actual context pressupostari no es poden afrontar".