La Guàrdia Urbana de Figueres va recollir un total de 1.781 denúncies durant el 2012 que van permetre la detenció de 109 persones per delictes contra la salut pública i robatoris, entre d'altres. Aquesta és una de les dades que es van donar a conèixer ahir durant la celebració del Dia de la Guàrdia Urbana que es fa cada any al Castell de Sant Ferran amb la presència dels diferents cossos de seguretat i representants de la societat civil. Entre els guardonats pels seus mèrits, s'ha rendit un especial homenatge al desaparegut sotsinspector Agustí Vehí amb l'entrega a títol pòstum de la medalla de plata que ha recollit la seva vídua i amb un sentit record en els discursos de les autoritats durant l'acte.

Durant el discurs de balanç de l'any passat que va fer l'inspector en cap del cos policial, Josep Mª Riera, va subratllar el grau d'"implicació" i col·laboració amb la resta de forces de seguretat amb qui es treballa conjuntament per ser "més eficients" i oferir un "millor servei" al ciutadà amb la recerca de nous mecanismes. Així, ha posat l'exemple del fet de compartir un mateix canal de comunicació per emergències amb els Mossos d'Esquadra com és la xarxa de gestió d'emergències RESCAT. Entre les dades aportades, es va posar èmfasi en les gairebé 2.000 denúncies que el cos va atendre durant el 2012, una part de les quals gràcies a la col·laboració ciutadana però també per actuacions d'ofici. La seva gestió va permetre detenir més de cent persones relacionades amb delictes contra la salut pública, el patrimoni o la seguretat viària, entre d'altres. Una dada que suposaria una detenció cada tres dies de mitjana.

Aquestes xifres se sumen a les del període transcorregut entre el maig de 2012 i el 2013, en què els robatoris a establiments comercials i a l'interior de vehicles es van reduir un 20,2% i un 4,2 respectivament, tal i com es va donar a conèixer a la Junta de Seguretat Local celebrada a la ciutat fa pocs dies.

L'alcaldessa, Marta Felip, va fer un reconeixement a la feina de tots els professionals que formen part del cos tot dient que aquestes dades no serien possibles en un context de dificultats com l'actual si no fós perquè els agents han "carregat sobre les espatlles l'esfroç addicional" que es necessita per afrontar els temps que corren. També els va demanar que deixin al marge "els personalismes i les aspiracions individuals" per evitar "trencar" la imatge "d'unitat" que ara mateeix percep el ciutadà d'aquest cos.

En l'acte de la diada, que des de fa vuit anys se celebra a la fortalesa amb motiu de la creació d'aquest cos l'any 1870, es va fer un especial i sentit homenatge al sotsinspector i escriptor, Agustí Vehí, que va morir el març passat a l'edat de 54 anys víctima d'una malaltia. L'any 2011 ja va rebre la medalla de bronze al mèrit professional per haver cedit a l'Ajuntament els drets d'edició d'un treball de recerca sobre l'evolució de la seguretat pública de la ciutat entre els segles XVIII i XIX que ha comportat un "notori prestigi" al cos així com comptar amb un exhaustiu estudi sobre la seva història. Ahir se li va voler reconèixer aquesta tasca a títol pòstum amb el lliurament d'una medalla de plata al mèrit professional, que va recollir la seva vídua. Tant Felip com Rirera li van dedica unes paraules i també el regidor de Seguretat, José Luis Yécora que, visiblement emocionat, va destacar la seva vessat "polifacètica" i el seu esperit "crític" així com el sentit de "l'ordre, la jerarquia i la disciplina". En total, es van lliurar més de 20 felicitacions, 9 medalles de bronze, 4 de plata i una d'or.