Durant l'estiu, la zona d'Els Pins de Blanes s'omple de joves turistes holandesos que arriben a la Costa Brava per passar-hi les vacances. Barrejar alcohol i festa però, a vegades els surt car. Per una banda, perquè s'exposen a convertir-se en el blanc de petits delinqüents que es dediquen a robar-los la cartera o el mòbil. I per l'altra, perquè si fan massa cridòria o beuen al carrer, poden tornar a casa amb una multa per incivisme a la butxaca.

Només l'any passat, la policia va posar unes 200 sancions -moltes, a estrangers- en compliment de l'ordenança. Per lluitar contra els robatoris i garantir el descans dels veïns, Mossos i agents locals han engegat xerrades amb els seus guies turístics. El 80% dels joves turistes que visiten Blanes són holandesos, que hi arriben per tongades. La primera, just abans de començar la temporada alta -a mitjans maig- i la segona, en ple estiu. Entre juliol i agost, nombrosos grups de nois arriben des d'Holanda, la majoria amb viatges contractats mitjançant touroperadors.

A la zona d'Els Pins de Blanes és on es concentren la majoria de discoteques i locals d'oci nocturn. Part d'aquest barri, però, també és residencial, i quan els joves surten de festa generen problemes d'incivisme perquè beuen al carrer o perquè fan soroll la matinada.

De fet, com explica el cap de la Policia Local, l'inspector Joan Garcia, durant les dues darreres nits s'han denunciat dos turistes holandesos, que ja han hagut de pagar la multa corresponent. Un d'ells estava bevent alcohol al carrer, i l'altre feia tant soroll que molestava els veïns. Durant l'any passat, en compliment de l'Ordenança de Civisme, els agents locals van aixecar més de 200 actes i "entre els incompliment hi ha, per exemple, consumir alcohol en ple carrer, orinar a la via pública, cridar massa, trencar mobiliari urbà o pertorbar el descans dels veïns".

Però barrejar alcohol i festa també fa que aquests turistes siguin el blanc de petits delinqüents, que aprofiten que van beguts -i l'endemà no recorden res- per acostar-s'hi i furtar-los la cartera o el mòbil. "El mètode que solen fer servir més és el que coneixem com a teletubbie; els lladres s'acosten als turistes i, després de guanyar-se'n la confiança aprofitant alguna excusa, els abracen i aprofiten per robar-los allò que duen a les butxaques", concreta el cap de l'ABP Selva litoral, l'inspector dels Mossos Francesc Cardús. I afegeix que "en general, aquests lladres solen fer servir tècniques poc sofisticades; i sovint, intenten guanyar-se ràpidament la confiança fent veure que són del mateix equip de futbol". En la majoria dels casos, a més, el jove no s'adona del robatori fins passada una bona estona, quan arriba a l'hotel o càmping.

Missatge directe

Per lluitar contra aquests furts i evitar l'incivisme, aquest any els Mossos i la Policia Local de Blanes han engegat xerrades amb els guies turístics holandesos i els touroperadors. L'objectiu és que, tan bon punt els joves holandesos posin els peus a Blanes, ells els donin consells de seguretat i expliquin les normes de convivència. I així, segons Cardús "fem arribar un missatge directe als joves estrangers i té un efecte molt més immediat".

Els Mossos d'Esquadra calculen que amb aquest sistema, si els joves reben els consells de seguretat només arribar de la mà dels seus guies, es podrien arribar a evitar cap al 50% dels furts que es denuncien. Ahir, aprofitant l'arribada d'una tongada de turistes holandesos, van fer de les xerrades davant uns 50 guies.