El Partit Popular ha utilitzat l'escola rural de Porqueres, El Frigolet, com exemple per reclamar a la Generalitat que faci retirar les estelades dels centres educatius públics. La diputada del PP per Barcelona María José Cuevas, resident a Porqueres des de fa anys i on el 2007 va encapçalar una candidatura popular, va ser l'encarregada de recriminar al Parlament la presència d'aquestes banderes a la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau.

La queixa del PP també va arribar a la delegació del Govern espanyol a Barcelona, on dimecres va registrar un escrit demanant a aquesta administració que garanteixi l'absència d'estelades a les escoles i els instituts públics.

Una fotografia de la façana d'El Frigolet, on ahir continuava onejant una estelada hissada amb motiu de la festa de final de curs, va servir per il·lustrar la presència d'aquests emblemes en algunes escoles públiques del país. El grup de Ciutadans-Partit de la ciutadania (C's), que setmanes enrere va fer públiques fotografies de banderes independentistes a diversos centres de la Catalunya central, es va afegir a la crítica.

En la seva intervenció al Parlament, María José Cuevas va afirmar que penjar estelades a les escoles és un "abús de poder que no cap en democràcia" i va afegir que "adoctrinar els nens des del sistema educatiu és propi de règims autoritaris". La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va negar tenir constància de l'existència de les banderes.

Aquesta és la segona vegada que el Partit Popular denuncia la presència o l'absència de banderes a Porqueres: a principis d'any va reclamar a l'Ajuntament que pengés la bandera espanyola a la seva façana i ara exigeix que es tregui l'estelada de l'escola. Respecte el primer cas, la subdelegació del Govern de l'Estat a Girona va fer arribar dos requeriments a Porqueres -l'últim al febrer- que no s'han complert i que no s'han repetit.

L'alcalde, Salvador Ros (Independents de Porqueres), va confirmar ahir que el Consistori no ha rebut cap més requeriment de l'administració espanyola i que continua sense haver-hi cap bandera perquè, tal com va dir en el seu moment, reparar el suport on s'haurien de col·locar "no és una prioritat"; l'Ajuntament de Porqueres només penja banderes durant els quatre dies de la festa major: la local, la catalana i l'europea.

Pel que fa a l'estelada que oneja a l'escola El Frigolet, Salvador Ros va explicar que la va "descobrir" quan, com a regidor d'Educació, va acudir al Consell Escolar Municipal celebrat la setmana passada. "Va ser una iniciativa dels mestres i de l'associació de mares i pares d'alumnes per la festa de final de curs, no li ha col·locat l'Ajuntament i aquest respecta el que decideix la comunitat educativa", va manifestar l'alcalde. Fins ahir, l'Ajuntament no havia rebut cap petició de retirar-la per part del Govern i va aclarir que, si passés, es plantejarien les mesures oportunes amb els pares i els mestres.

Sobre la presència de l'estelada, a Ros li "sembla molt bé que les entitats del municipi s'impliquin en temes de país" i va considerar que la idea "sorgeixi espontàniament des de baix vol dir alguna cosa", afegint que "això és la democràcia".