El projecte guanyador de la Beca Cooperativa La Equitativa 2013-2014 de Palamós és el que porta per títol La gamba de Palamós: noves eines genètiques per a la sostenibilitat del recurs pesquer de la Confraria de Palamós, de la doctora en Biologia de la Universtitat de Girona, María Inés Roldán Borassi. La dotació de la Beca és de 3.100 euros i té caràcter bianual; pren el nom de l'antiga societat Cooperativa La Equitativa de Palamós i està organitzat pel Servei d'Arxiu Municipal.

Aquesta setena convocatòria de la Beca Cooperativa La Equitativa de Palamós ha comptat amb vuit projectes candidats i amb un excel·lent nivell de qualitat. Els candidats han plantejat propostes de recerca totes referides a Palamós en temes tan diversos com la genètica de la gamba, que ha estat el projecte guanyador; les cobles i orquestres; s'han presentat dos projectes de caire biogràfic vinculats a les persones de Lluís Barceló i Bou i de Carme Rahola; també un estudi biològic del congre; un projecte de recerca històrica sobre les pipes de Palamós; un estudi de gènere sobre les dones immigrants; i un altre sobre el món obrer durant el període 1868-1923.

El veredicte de l'edició 2013-2014 de la Beca Cooperativa La Equitativa es va fer públic al Saló de sessions de l'Ajuntament, en un acte presidit per la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Palamós, Gràcia Artigas.

El projecte guanyador té com a base l'estudi del genoma de la gamba amb una metodologia molt moderna, la seqüenciació massiva. La investigació que es durà a terme consistirà en una anàlisi bioinformàtica del genoma total de la gamba per a buscar uns marcadors moleculars que siguin útils per a la identificació de les poblacions de l'àrea de pesca de Palamós. Aquests marcadors han de permetre identificar i diferenciar els caladors utilitzats per la Confraria de Palamós respecte a d'altres caladors relativament propers. Aquesta seria una de les aplicacions i la més destacada, però aquests marcadors també serveixen per veure la variabilitat genètica de la gamba a nivell reproductiu.

És força desconeguda la seva dinàmica d'aparellament a causa de les característiques biològiques del crustaci, ja que és una gamba de profunditat que habita en un rang de distribució molt ampli, entre els 80 i els 2.800 metres. Així amb l'estudi del ADN es podria conèixer més acuradament el seu procés reproductiu.

El projecte es desenvoluparà des de les dades genòmiques que ja té l'equip d'investigació liderat per Roldán Borassi, que són fruit d'un estudi previ finalitzat recentment i que es va iniciar el 2006. L'estudi d'aquests marcadors ha de permetre fer un pas més al coneixement d'aquesta espècie tan estratègica per Palamós i, a més, és pioner en crustacis, atès que no hi ha estudis en aquesta línia de recerca a l'Estat espanyol.