L'acusat d'apallissar amb una barra de ferro el masover de Ca l'Artau de Vilobí d'Onyar i rematar-lo passant-li per sobre amb un cotxe, Sayon Kourouma, s'asseurà avui a la banqueta dels acusats de l'Audiència de Girona. Un tribunal popular serà l'encarregat de jutjar-lo. Kourouma s'enfronta a 25 anys de presó per un delicte d'assassinat amb traïdoria. El jove nega els fets i assegura que quan va arribar a la masia ja es va trobar l'home estès a terra agonitzant. Llavors, va anar corrent fins a casa els veïns per alertar els serveis d'emergència per intentar salvar-li la vida. Per això, la seva defensa demana que l'absolguin. Està previst que l'acusat declari dilluns a la tarda.

Un tribunal popular serà l'encarregat de jutjar, a partir d'aquest dilluns el jove que es troba en presó preventiva des del 7 de setembre del 2011, l'endemà del crim. S'enfronta a una pena de fins a 25 anys de presó, acusat d'assassinat amb traïdoria.

Segons l'escrit de conclusions provisionals del ministeri fiscal, entre dos quarts de deu del matí i un quart d'onze de la nit, l'acusat va atacar la víctima "de forma ràpida i per sorpresa" i el va colpejar repetidament i amb molta força a la part superior del crani i de la cara. Segons el fiscal, l'arma del crim va ser una clau metàl·lica d'uns 26 centímetres de llargada i punta corbada que s'utilitza normalment per canviar la roda del cotxe.

El fiscal, Enrique Barata, ressalta que la víctima no es va poder defensar perquè "l'atac va ser inesperat, contundent i els cops, reiterats". A més, destaca que l'agressió es va produir en una ?masia aïllada on era més difícil que algú pogués socórrer la víctima.

El masover va morir com a ?conseqüència d'un traumatisme cràneoencefàlic provocat per les ferides al cap. Segons relata el fiscal, quan l'home estava malferit, l'acusat el va arrossegar per terra diversos metres i, després, el va rematar passant-li amb una furgoneta pesant per sobre la part alta de l'esquena i el coll. "Li va aixafar totes les estructures cervicals", conclou el fiscal.

Per això, l'acusació pública ?demana que condemnin Sayon Kourouma a 18 anys de presó per un delicte d'assassinat amb traïdoria. L'acusació particular, que representa la família de la víctima, ?eleva la petició a 25 anys. La defensa, en canvi, demana que l'absolguin.

Eren amics

Segons l'escrit de conclusions de la defensa, encapçalada pel lletrat Oscar Álvarez, víctima i acusat eren amics des del maig del 2011 quan la víctima, que sabia que l'acusat era indigent i no tenia feina, li va oferir allotjament i menjar a canvi que l'ajudés reparant vehicles i fent tasques de manteniment a la finca Ca l'Artau. L'acusat va passar a convertir un cotxe, propietat de l'acusat, en casa seva.

El dia dels fets, els dos van anar plegat a intentar tancar una operació de compravenda perquè el cotxe passés a ser propietat de l'acusat. L'operació, però, no va es va poder tancar i cadascun va tornar per separat a Vilobí d'Onyar.

Segons la defensa, durant la tarda nit del dia 6 de setembre, l'acusat va anar en dues ocasions a una benzinera, primer a comprar menjar i beguda i després a recarregar el telèfon mòbil. Allà, detalla el lletrat, el va atendre sempre la mateixa dependenta.

Finalment, quan va tornar a casa, va veure que la reixa d'entrada estava oberta i que els cotxes estaven aparcats de forma diferent a l'habitual. Quan es va apropar, segons el relat del jove, es va trobar amb el masover tombat a terra "agonitzant i amb sang abundant a la cara".

"Immediatament el va intentar incorporar i auxiliar", recull l'escrit de la defensa que afegeix que el jove, en veure que la víctima estava "greu", va córrer fins a casa els veïns des d'on van avisar els serveis d'emergència. La defensa ressalta que va ser el jove qui va guiar l'ambulància fins a l'interior de la finca i es va prestar a declarar com a testimoni a la comissaria dels Mossos d'Esquadra, on va acabar detingut com a autor del crim.