L'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) ha posat en marxa un projecte pioner per facilitar llocs de treball a persones amb trastorn mental. El programa, que es desenvoluparà en quatre anys, es provarà primer al Gironès i al Pla de l'Estany. L'IAS atén un miler de pacients que pateixen aquest tipus de trastorns. L'índex de desocupació entre aquest col·lectiu és elevat i es troba entre el 60% i el 90%. L'objectiu del programa és aconseguir un lloc de treball en empreses ordinàries, en situació d'igualtat i sense discriminació. Això sí, els pacients tindran un suport individualitzat i s'escull que en lloc de treball estigui d'acord amb els seus recursos personals, familiars i comunitaris.

L'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) ha posat fil a l'agulla en el treball encomanat per la conselleria de Salut per desenvolupar al territori un projecte pioner -que pren com a referència el Centre de Recerca Psiquiàtrica de Dartmouth (EUA)- per facilitar llocs de treball amb suport a persones que pateixen un trastorn mental. A banda de la prova a Girona, el projecte també es desenvoluparà a Barcelona ciutat i al Baix Llobregat. L'objectiu és millorar l'ocupació d'aquest col·lectiu en el mercat laboral ordinari, garantint un lloc de feina efectiva a l'empresa en condicions d'igualtat i sense discriminació.

El projecte es posa en marxa com a prova pilot a la comarca del Gironès i Pla de l'Estany i el responsable és el cap de Programes de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l'IAS, Jordi Cid. El projecte es desenvoluparà en quatre anys i, segons Cid, el repte és reorganitzar els processos actuals en l'atenció a la reinserció laboral. L'IAS atén un miler de pacients amb trastorn mental que es podrien beneficiar el programa. El col·lectiu de persones amb trastorn mental a Catalunya presenta una alta taxa de desocupació (entre el 60% i el 90%).

L'IAS es coordinarà amb tots els actors del territori implicats en la inserció laboral de persones amb malaltia mental com ara la Fundació Privada Drissa, TRESC, el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) a Girona, o els diferents serveis municipals d'ocupació, entre d'altres, a més dels professionals assistencials i socials del Centre de Salut Mental d'Adults i el Centre de Rehabilitació Psicosocial (antic Centre de Dia) del Gironès i Pla de l'Estany de l'IAS.

El projecte arrenca del conveni signat dijous passat pel conseller de Salut, Boi Ruiz; el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig; la consellera de Benestar Social i Família, Neus unté; el director general de l'Obra Social "la Caixa", Jaume Lanaspa, i la directora del Centre de Recerca Psiquiàtrica de Dartmouth (EEUU), Sarah Swanson, amb el suport de la Fundació Avedis Donabedian. Aquest acord s'emmarca en el desplegament del Pla integral per a l'atenció a les persones amb trastorns mentals del Govern.

El Centre de Recerca Psiquiàtrica de Dartmouth

El Centre de Recerca Psiquiàtrica de Dartmouth, als Estats Units, és centre de referència internacional sobre els serveis d'atenció adreçats a les persones amb malaltia mental i és pioner en l'aplicació de la metodologia IPS (Individual Placement and Support). Fruit de la seva experiència, ha creat una xarxa internacional per promoure la utilització de pràctiques basades en l'evidència. A escala europea col·labora amb països com Holanda i Itàlia i ara es proposa realitzar aquesta prova pilot a Catalunya.

El Centre de Recerca Psiquiàtrica de Dartmouth es compromet a posar a disposició del projecte els seus recursos tècnics, formatius i organitzatius i a finançar el treball de suport metodològic, entrenament i seguiment.

La metodologia IPS és una modalitat d'ocupació que implica la integració de persones amb capacitats diverses i/o especials dificultats en empreses del mercat ordinari, mitjançant la provisió dels suports necessaris i amb una intensitat adequada a la situació en què es troba cada persona i als seus recursos personals, familiars i comunitaris.