Els embassaments de les conques internes de Catalunya afronten l'estiu plens fins al 94% de la seva capacitat, una reserva equivalent a 655 hectòmetres cúbics d'aigua emmagatzemada. Aquest nivell encara és més elevat en el cas del sistema Ter Llobregat -Susqueda, a la comarca de la Selva-, on les reserves assoleixen el 95%, equivalents a 580 hectòmetres cúbics.

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va donar compte ahir de la darrera actualització dels estats dels pantans del país, molt plens perquè han rebut una important injecció d'aigua des de les capçaleres dels rius. Per aquest motiu, i malgrat la manca de pluges durant el juny, els nivells dels embassaments només s'han reduït una mitjana de dos punts al llarg de l'últim mes.

Poca diferència amb el juny

Els pantans de les conques internes catalanes acumulen un 94% de reserves, 13 punts més que el mateix mes de l'any passat, quan estaven al 81% de la seva capacitat -amb 562 hectòmetres cúbics d'aigua, 93 menys que ara-.

A principis de juny, aquests pantans estaven al 96% i contenien 668 hectòmetres cúbics. Segons l'Agència Catalana de l'Aigua, tan sols ha baixat 2 punts perquè encara hi arriba aigua provinent de les capçaleres dels rius, que baixen plenes.

En aquests moments, el sistema Ter Llobregat se situa al 95% de la seva capacitat, amb 580 hectòmetres cúbics i només un punt per sota que fa un mes.

D'altra banda, l'embassament de Boadella -a l'Alt Empordà-, a la conca de la Muga, es troba al 89% de la seva capacitat, amb 55 hectòmetres cúbics d'aigua; en aquest cas, 5 punts per sota que a principis de juny.

Pel que fa a la resta de conques internes del país, els pantans de Foix, de Siurana i de Riudecanyes continuen amb uns nivells elevats de reserves, que es concreten amb reserves d'aigua situades al 99, el 98 i el 87 per cent, respectivament.

L'ACA va destacar que, amb aquest volum de reserves es garanteixen totes les demandes ordinàries d'aigua per a un període aproximat d'entre 15 i 16 mesos. Tot i això, l'agència va recomanar continuar amb un ús eficient de l'aigua i amb l'estalvi assolit fins a la data.

A més d'emmagatzemar les reserves d'aigua destinades a satisfer les demandes ordinàries, l'ACA va assenyalar que els embassaments tenen la funció de gestionar i assumir de manera eficient el volum general davant una eventual avinguda d'aigua.

En aquest sentit, els tècnics de l'Agència Catalana de l'Aigua controlen la variació de reserves, els cabals d'entrada als embassaments i adopten les mesures oportunes sobre cabals desembassats per minimitzar riscos aigües avall dels pantans, fent compatible aquesta gestió amb una òptima disponibilitat de recurs.