Les comarques gironines acolliran aquest estiu 41.000 infants i joves i prop de 6.000 monitors i directors de lleure en un programa que inclou unes 1.100 activitats, segons les previsions de la Direcció General de Joventut (DGJ) del Departament de Benestar Social i Família. Les més nombroses són les colònies (348), seguida dels casals (322), les acampades (248) i les rutes (125). Pel que fa als camps de treball, enguany se n'han organitzat 17, un més que l'estiu passat. Una de les novetats és l'anomenat 'Joves solidaris a la Vall de Llémena' a Sant Gregori (Gironès) on els joves fan tasques de manteniment i recol·lecció de l'hort de la Fundació Oscobe amb altres nois amb risc d'exclusió social.

Un total de 24 joves d'entre 15 i 17 anys de diferents punts de Catalunya estan intercanviant aquests dies experiències amb altres nois amb risc d'exclusió social que formen part de la Fundació Oscobe. Comparteixen tasques com ara anar a recollir les hortalisses de l'horta ecològica que aquesta fundació té a una finca de Sant Gregori (Gironès) per després portar-los a la Fundació privada del Banc dels Aliments de les comarques gironines. Una part de la producció també serveix per a l'autoconsum dels participants del camp de treball.

Del que es tracta, segons explica el president de la Fundació Oscobe, Salvador Ferran, "és que dos joves amb cultures, llengües maternes i creences diferents puguin estar agafant un enciam de l'horta i portar-la a un indret amb necessitats humanes" com ara al centre de beneficència de La Sopa de Girona. Així, el treball de camp es converteix en una "oportunitat" perquè joves que han tingut facilitats per estudiar i formar-se en coneguin d'altres que no les han tingut per ser joves immigrants.

Indirectament, explica Ferran, també es pretén formar a futurs cooperants, ja que el fet d'haver compartit una experiència amb persones amb una situació diferent a la seva "ja no li frapa i se supera el distanciament que hi acostuma a haver", afegeix el president de la fundació. Una observació que també ha fet el delegat de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús, que ha subratllat la necessitat que hi hagi un voluntariat social i que es comenci a treballar amb la gent més jove perquè en tinguin coneixement. "És una experiència que els enriqueix", ha afegit Casadesús durant una visita institucional acompanyat també de la directora dels serveis territorials de Benestar Social i Família, Montserrat Roura, i l'alcalde de Sant Gregori, Joaquim Roca.

La Fundació Oscobe, que treballa per acollir, formar i inserir persones amb risc d'exclusió social fa quatre anys va decidir reconvertir l'activitat que tenia de vivers a la finca de Sant Gregori -un sector a la baixa pel context de crisi- per fer-hi producció d'horta ecològica. Ara ja tenen la certificació i compten amb una plantilla d'uns 30 treballadors.

Una oferta amb 17 camps de treball a Girona

El camp de treball 'Joves solidaris a la Vall de Llémena' a Sant Gregori (Gironès) és una de les novetats de l'oferta d'enguany, com també ho és el que es fa a les Gavarres, a Cruïlles, centrat amb les tasques de recuperació de l'antiga església de Sant Cebrià dels Alls. A la demarcació de Girona, se n'han organitzat 17 des de la Direcció General de Joventut de la Generalitat, un més que l'any passat, i 13 més per part d'entitats. En total, a Catalunya se'n faran 55. El director general de Joventut, Toni Reig, ha explicat que a les comarques gironines és on se'n fan més a causa de la "gran tradició" que hi ha. Durant uns quinze dies, els joves fan tasques relacionades amb el medi ambient, el patrimoni o l'àmbit social al mateix temps que conviuen i es relacionen amb altres joves de la seva edat.

Reig també ha recordat que aquest és el segon any que la Direcció General de Joventut organitza els camps de treball, ja que anteriorment es donaven subvencions a les entitats promotores. El pressupost global és d'uns 650.000 euros, una xifra similar a l'any passat. L'usuari ha de pagar entre 90 euros i 185 euros en funció de la modalitat del camp de treball. Dels 17 que es fan a Girona, 10 són per a joves residents a Catalunya; un per a joves catalans i de la resta de comunitats autònomes, i sis més per a joves catalans i de l'estranger.

Aquests camps s'inclouen en les més de 1.100 activitats que es faran aquest estiu a la demarcació per a joves i infants. Per zones, la comarca de l'Alt Empordà és la que en concentra més, amb 204 activitats; seguit del Ripollès, amb 192; la Garrotxa, amb 167; el Baix Empordà, 130; la Selva, 111; el Gironès, 103; la Cerdanya, 94 i el Pla de l'Estany, amb 72.

A nivell de Catalunya, unes 200.000 persones -entre infants, joves i monitors- participaran en aquestes activitats d'estiu, una xifra similar a altres anys. Pel que fa a la demanda respecte altres anys, només s'han observat petites variacions, com ara l'augment d'usaris de casals i la reducció de reserves a cases de colònies, per valor d'un 2 i un 3% respectivament.

Uns 2.700 joves a vuit albergs gironins

El programa 'L'estiu és teu' de l'Agència Catalana de Joventut, on s'inclou una estada de dues setmanes a algun establiment de la Xarxa d'Albergs Social de Catalunya (Xanascat), acollirà 2.727 infants i joves de 5 a 17 anys a vuit dels albergs que hi ha a la demarcació de Girona, que és on es concentra el 36% del total de participants al territori. Hi ha diferents modalitats, com ara idiomes, esports, enginy, teatre, veu i cinema.