L'Associació Protectora d'Animals i Plantes de Figueres ha decidit tancar durant tot l'estiu la part de l'edifici que acull felins després de detectar un important brot de leucèmia entre els gats, així com d'altres virus que afectarien gairebé un 80% dels poc més de cent exemplars que en aquests moments tenen. El seu president, Alberto Márquez, assegura que durant aquest període de "quarantena" s'actuarà netejant en profunditat la zona i eliminant tota font de contagi per evitar que aquest "problema" que, diu, fa temps que arrosseguen segueixi extenent-se. No acceptaran nous gats però assegura que si els en porten els derivaran directament al veterinari Canis -que és qui es fa càrrec dels serveis. "Aquests animals es contagien amb molta rapidesa, sobretot els petits. La setmana passada ens van arribar vuit gatets i ara ja són tots morts", insisteix Márquez.

Enmig de la polèmica per la creació d'una nova plataforma "Salvem la Protectora" per denunciar irregularitata a la constitució i gestió de la nova direcció del centre, el seu president va anunciar aquesta mesura. Márquez va assegurar que la protectora de Figueres és "líder a Espanya en adopcions" i que assumeix la recollida d'animals de diversos punts de la demarcació. En aquest sentit va insistir que durant l'any passat només s'havien sacrificat 137 dels 846 gossos que s'havien recollit. Amb tot, va afirmar que els virus amb els gats és un problema que fa temps que arrosseguen i que "en els darrers mesos, ens en porten moltíssims". La veterinària Canis & Dogs va assegurar que s'ha detectat un brot de leucèmia -que en el cas dels gats es manifesta a través d'un virus que pot ocasionar tumors i una baixada de les defenses- però també d'altres virus. "Podríem dir que es tracta d'una epidèmia i s'ha de frenar", va afegir. I és que, segons va dir, especialment en els gats petits la infecció es desenvolupa d'una manera molt ràpida i, en el cas dels grans, molts ja s'han fet immunes als tractaments però, en canvi, transmeten el virus. "Ho eliminarem tot, els tractarem i farem una renovació d'aquesta secció durant dos mesos. Durant aquest temps no acceptarem nous animals perquè no volem seguir transmetent malalties però els derivarem al veterinari o a d'altres llocs on se'n puguin fer càrrec", va dir el president. Malgrat l'actuació, va afirmar que els gossos no corren perill i que les seccions dels diferents tipus d'animals es troben separades.

Millores a l'equipament

D'altra banda, Márquez va dir que estan fent treballs de millora com ara la recuperació de la part antiga i que properament s'hi instal·laran abeuradors per als animals.