El portaveu de Convergència i Unió a la comissió de Defensa del Congrés dels Diputats, Jordi Xuclà, demanarà explicacions al ministre de Defensa, Pedro Morenés, sobre les maniobres que l'exèrcit espanyol ha realitzat en els darrers dies a l'Alta Garrotxa. La demanda de Xuclà es fonamentarà en les fotografies d'efectius de l'exercit espanyol a la zona de Sadernes al terme municipal de Montagut i Oix. Segons CiU, és una zona altament protegida i molt sensible, declarada Espai d'Interés Natural de l'Alta Garrotxa per la Generalitat de Catalunya i que gestiona el Consorci de l'Alta Garrotxa.

Consideren que no és un fet aïllat ja que, com ha denunciat en altres ocasions el grup de CiU, en els darrers mesos, s'ha intensificat la presència militar a territori català amb maniobres aeronàutiques pel Pirineu o exercicis terrestres de les tropes espanyoles per zones com la muntanya de Collserola, a Barcelona, o alguns municipis del Baix Llobregat.

A l'octubre del 2012, Xuclà ja es va queixar del pas d'avions militars espanyols amb un gran soroll per les comarques del Ripollès i del Berguedà. Els aparells van trencar la barrera del so.