Les escoles rurals podrien perdre la identitat jurídica que tenen ara i veure com les seves estructures se centralitzen, al voltant del col·legi que té la titularitat de cada Zona d'Escolarització Rural (ZER). Això passaria si tira endavant una modificació que el Departament d'Ensenyament va afegir al projecte de Decret de plantilles i provisió de llocs docents, discutit a l'últim Consell Escolar de Catalunya i que es podria publicar a finals de juliol.

El document disposa d'un apartat dedicat a les escoles rurals -l'addicional segona- que canvia la regulació actual, recollida al Decret d'autonomia de centres. A les comarques de Girona, hi ha prop de 75 escoles rurals agrupades en una quinzena de ZER.

El representant d'Ustec·STEs al Consell Escolar de Catalunya, el gironí Francesc Saló va defensar un vot particular del sindicat amb el qual, a més d'oposar-se al Decret de plantilles, va rebutjar de manera específica l'anul·lació de la identitat jurídica de les escoles rurals. Ahir, Saló va explicar que si la intenció del Departament prospera "les ZER s'agruparien sota una sola direcció i cada centre perdria el seu número de registre com a escola de poble". Els centres que formen part d'una mateixa zona rural comparteixen projecte educatiu i mestres itinerants, aspectes que, en principi, no haurien de veure's afectats per la nova regulació d'Ensenyament. Ara bé, a efectes pràctics, la centralització d'estructures podria dificultar l'organització a nivell municipal, ja que cada escola s'implica amb la comunitat municipal on es troba i hi adapta el seu calendari de festes. Per aquesta raó, Francesc Saló va advertir de futurs problemes si la Conselleria opta per centralitzar la gestió, unes complicacions que podrien aparèixer tant a l'hora de fer millores com "pintar l'escola" -va exemplificar-, celebrar les festes locals o organitzar activitats d'acord amb el calendari municipal. "No s'hauria de tocar el Decret d'Autonomia de centres, que es va pactar amb el Secretariat d'Escola Rural de Catalunya i no amb els sindicats", va defensar Saló.

El 26 de juny, el Consell Escolar va emetre un dictamen favorable al projecte de Decret de plantilles que inclou l'addicional que afecta les escoles rurals, i ho va fer amb 22 vots a favor però amb 4 en contra i 9 abstencions. Aquests 13 vots no favorables i el rebuig que les dues entitats municipalistes i els sindicats públics van expressar fan pensar a Saló que Ensenyament es faci enrere i mantingui l'organització actual de les ZER.