La detecció d'un focus de foc bacterià (Erwinia amylovora) en un camp de pomeres de Torroella de Montgrí ha obligat a arrencar-lo en la seva totalitat i cremar tots els arbres. Segons ha informat el Departament d'Agricultura, la plantació ocupava 1,47 hectàrees i comptava amb unes 2.700 pomeres, la cremació de les quals es va iniciar ahir. El Departament també ha establert una zona de seguretat d'un quilòmetre de radi que els tècnics analitzaran per comprovar si hi ha arbres contaminats per aquest focus. El foc bacterià (rep aquest nom per la seva expansió explosiva) ataca els arbres fruiters (perers, pomers, codonyers i nesprers, a més d'espècies ornamentals) i els mata, i té el gran inconvenient que es multiplica ràpidament i no té cap tractament curatiu que el pugui pal·liar. Així, l'únic camí que queda és la prevenció i l'eradicació immediata. El Departament fa una crida als agricultors perquè vigilin intensivament les seves plantacions de pera, poma i codonyer per tal de detectar possibles focus i contactar-los si se'n tenen sospites.

El de Torroella és el primer focus de foc bacterià que es detecta a les comarques gironines des del 2007, quan se'n va localitzar i eradicar un a Bordils. Aquest any, ja se n'han detectat a Lleida.

El focus del foc bacterià es va localitzar la setmana passada i, aquesta, els tècnics del Departament d'Agricultura han procedit a a arrencar les pomeres de la parcel·la contaminada i a la seva cremació, que durarà més d'un dia. Aquest camp de pomeres contaminat es troba pròxim al riu Ter, al seu marge dret. Paral·lelament, els tècnics també buscaran possibles infeccions als camps de l'entorn, en el perímetre de seguretat.

Com destaca el Departament, el foc bacterià és una de les plagues que més afecten els fruiters i actualment està present a la major part dels països europeus i del Mediterrani occidental.

El Departament insisteix que per tal d'evitar la introducció i la propagació del foc bacterià és de cabdal importància la detecció precoç dels focus, així com l'arrencada i la crema immediata de les plantes afectades. Per aquest motiu, Agricultura du a terme anualment una prospecció intensiva dels fruiters de llavor en les diferents zones fructícoles catalanes. Aquesta campanya es desenvolupa en 6 mesos i compta amb tècnics de camp contractats temporalment, més els tècnics de camp i de laboratori del propi Servei de Sanitat Vegetal del DAAM i els de les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV).