La pirotècnia guanyadora del concurs de focs de Blanes de l'any passat no podrà participar enguany en el certamen en no disposar de tot el material homologat segons la nova normativa que ha entrat en vigor aquest juliol. Es tracta de l'empresa italiana Vaccalluzzo ZioPiro Fireworks, que ha estat substituïda per la pirotècnia Zaragozana. Així ho va decidir la comissió tècnica en la darrera reunió.

El cap de protecció Civil de Blanes, Josep Lluís Pouy, va explicar que la substitució de l'empresa ha estat per "una qüestió d'homologació". Pouy va explicar que el 2010 es va aprovar una nova normativa sobre aquest tipus d'espectacles que s'ha anat introduint progressivament. El passat 4 de juliol, però, ja va entrar completament en vigor la normativa. I un dels punts d'aquesta obliga a què tot el material de les pirotècnies estrangeres estigui amb marcatges de CEE, un tipus d'homologació.

La italiana Vaccalluzzo ZioPiro Fireworks no tenia aquesta homologació. L'Ajuntament s'hi va posar en contacte, però no ha fet el procés, de manera que se l'ha exclós i s'ha designat la pirotècnia Zaragozana com a substituta. "Ens hem trobat que aquest empresa primer ens va donar llargues i després va homologar una part del material, però no tot. I no podíem esperar més", va explicar Pouy. "No podíem estar pendents fins l'últim moment i vam optar per una altra pirotècnia que ho tingués tot correcte", va afegir.

Pouy va afegir que l'espectacle de l'any passat de l'empresa italiana va ser "fantàstic" i que probablement podria haver homologat tot el material, però no ho ha fet. En aquest sentit, va posar com a exemple la pirotècnia canadenca que dispararà aquest any, que ha comprat tot el material a l'Estat espanyol, ja homologat, per no tenir cap problema.

El concurs de focs enguany es farà del dimecres 24 de juliol al dissabte 27. La pirotècnia canadenca Sirius obrirà el concurs i la Zaragozana, que substitueix la guanyadora de l'any passat, dispararà divendres. Les altres dues són la Vulcano de Madrid i una de Granada.