Familiars de les víctimes de la Guerra Civil que estan enterrades sota el monument recordatori del cementiri d'Olot han presentat un Contenciós Administratiu contra l'acord de ple que va aprovar el projecte de senyalització que va representar l'eliminació de l'àliga i l'escut franquistes del sepulcre. El contenciós va ser presentat i acceptat pel jutjat fa uns 4 mesos i la seva resolució es preveu per finals d'any. Segons ha explicat Josep Ferrés (regidor d'Atenció al Ciutadà per CiU i Reagrupament), els arguments del litigi contra l'Administració Pública són l'existència d'un projecte desestimat per l'Ajuntament que mantenia els símbols franquistes en tant que testimonis històrics i els drets de propietat dels familiars envers el sepulcre.

El procés va començar amb una moció presentada pels familiars en un plenari el passat 17 de maig. Van demanar que l'Ajuntament tingués en compte els drets de propietat de les famílies envers del monument que assenyala les restes de 36 persones. L'Ajuntament va desestimar la moció i el procés d'eliminació de símbols franquistes va seguir el seu camí. Quan els familiars van saber de la imminència dels treballs van presentar una petició d'adopció de mesures cautelars per tal d'aturar l'operació d'enderroc davant del jutjat, que la va desestimar. El passat 11 de febrer, l'Ajuntament va acabar el projecte de memòria històrica i d'eliminació dels símbols franquistes.

Va suposar la culminació d'un itinerari iniciat el 17 de juny del 2o10, quan el ple va aprovar una moció d'ERC per l'extracció dels símbols franquistes del monument dedicat als morts durant la Guerra civil. El 8 de juny de 2011, la darrera Junta de Govern Local del consistori socialista va aprovar contractar a l'empresa Culturània SC els treballs de redacció de l'avantprojecte de Senyalització dels Espais de Memòria Històrica, el qual va quedar sotmès a exposició pública.

El 15 de desembre de 2012 la Junta de Govern va resoldre estimar les al·legacions i rebutjar l'avantprojecte perquè no preveia eliminar els símbols franquistes.

Un dels arguments del contenciós està basat en l'existència d'aquest primer projecte que no preveia l'eliminació dels símbols franquistes pel fet d'entendre'ls com elements històrics.