Red Eléctrica ja ha assolit gairebé tots els acords d'expropiaciónecessaris per començar a construir les torres del tram aeri de la MAT entre Bescanó i Santa Llogaia. Segons van informar ahir des de la companyia, ja s'han firmat un 95% dels pactes amb els propietaris i ajuntaments afectats (uns 400) pel pas de la línia, i van afirmar que el 5% que resta es resoldrà en breu, ja que en molts casos es tracta de qüestions en les que tan sols falta un document per consolidar l'acord. D'aquesta manera, Red Eléctrica preveu que cap a finals de setembre s'hagin pogut cimentar totes les bases de les torres que s'estan fent a dia d'avui, i que a partir de llavors es puguin començar a aixecar les 105 torres que han de suportar els cables de 400 kw de la línia aèria d'alta tensió.

Les obres per fer els fonaments de la base de les torres continuen avançant i segons van informar des de la companyia, a dia d'avui ja s'està treballant en els quatre trams en els que s'han dividit els treballs. De moment, fins que el projecte no tingui l'aprovació definitiva de l'Estat, tan sols es poden fer treballs a cota zero, que també requereixen els acords amb els propietaris de les parcel·les. El projecte definitiu ja està sobre la taula del ministeri i falta la seva aprovació definitiva, que es preveu que arribi en les properes setmanes i que permeti iniciar l'aixecament de les torres a finals de setembre.

Tal com van informar des de la companyia, les obres avancen al ritme que s'esperava. En el tram soterrat, que va des de Santa Llogaia d'Àlguema fins a Baixàs, a la banda francesa, de moment s'està fent la instal·lació tècnica a les estacions conversores per poder transformar la corrent que arribi de la línia aèria per poder soterrar els cables. A més, ja s'han fet uns quatre quilòmetres de la rasa de 36 quilòmetres que ha de permetre fer passar el cable per sota terra per la banda gironina. Pel costat francès, aquesta obra ja s'ha acabat. La previsió és que al mes de setembre es pugui començar a col·locar el cable i que a partir del mes de gener es pugui fer-lo passar pel túnel que travessa els Pirineus.