L'alcalde de Lloret de Mar, Romà Codina, ha lamentat que el jutge no s'hagi pronunciat sobre les imputacions del cas Clotilde que afecten càrrecs municipals abans de l'estiu. L'alcalde manté que no té cap dubte que les coses s'han fet bé i, per això, li hagués agradat un pronunciament del jutge per poder donar per tancat un cas que, segons reconeix, ha fet mal a la imatge de Lloret. Codina avança que si el cas s'arxiva tornarà a oferir a l'exprimer tinent d'alcalde imputat, Josep Valls, ocupar de nou la primera tinença d'alcaldia i tornar a ser el portaveu del grup de CiU. A més, apunta que davant un possible arxivament estudiaran querellar-se contra el portaveu del Millor, Marc Fuertes.

Romà Codina està convençut que l'equip de govern de l'Ajuntament de Lloret de Mar "no ha fet absolutament res malament" i descarta que hi hagi hagut cap tracte de favor del consistori cap a l'empresa d'Andrei Petrov, el suposat líder d'una xarxa de blanqueig de capital vinculat amb la màfia russa. El cas Clotilde ha afectat de ple l'Ajuntament de Lloret de Mar amb la imputació de l'exalcalde Xavier Crespo i del llavors regidor d'Urbanisme, Josep Valls.

Valls, que va ser detingut i imputat per prevaricació i suborn a finals de gener, va decidir fer un pas al costat fins que el cas s'esclareixi. Continua essent regidor municipal, però va deixar de ser primer tinent d'alcalde i portaveu del grup municipal de CiU. Una decisió que Romà Codina va acceptar però que ja des del principi va qualificar de temporal. En paral·lel, Valls també va renunciar als seus càrrecs al Consell Comarcal de la Selva.

Sis mesos després, el cas continua estant en fase d'instrucció i Josep Valls continua imputat. Romà Codina ha reiterat que "defensa la presumpció d'innocència" i ha afegit que també "creu en la innocència" del regidor. Per això, lamenta que la justícia no sigui més ràpida i no hi hagi encara cap resolució final. "Tenia l'esperança que abans d'agost s'hagués resolt d'alguna manera", ha explicat Codina.

L'alcalde confia que l'Ajuntament de Lloret de Mar en surti ben parat i s'arxivi la part de la causa relacionada amb el suposat tracte de favor del consistori cap a l'empresa de Petrov. Codina ha avançat que si el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) desimputa Valls, immediatament li demanarà que torni a ser primer tinent d'alcalde i portaveu.

Imatge malmesa

A més, Codina ha detallat que si el cas acaba arxivat, estudiaran querellar-se contra el portaveu del Millor, Marc Fuertes. "Tindrem temps per reflexionar i veure quines accions pot emprendre l'ajuntament", ha explicat l'alcalde que ressalta que hi ha hagut "persones" que han fet declaracions contra Lloret de Mar que han fet "molt mal" a la població, un dels principals destins turístics de la Costa Brava. Codina vol evitar que això quedi impune. "El temps ens donarà la raó perquè des del punt de vista municipal no s'ha fet res malament", ha conclòs Codina.

L'operació Clotilde va esclatar el 25 de gener quan la Guàrdia Civil va entrar a l'Ajuntament de Lloret de Mar per demanar documentació i va detenir les primeres cinc persones sospitoses de formar part d'aquesta trama de blanqueig de capital de la màfia russa. A partir d'aquí, hi van haver més detinguts i imputats, entre els quals l'exalcalde i diputat del Parlament, Xavier Crespo, i el llavors regidor d'Urbanisme, Josep Valls.

Crespo, Valls, hoquei, futbol i la plaça de Braus

La investigació, recollida en el sumari del cas, apunta que l'organització investigada en el cas Clotilde "havia aconseguit penetrar al consistori a través de pagaments a integrants de la corporació municipal i patrocinis als equips municipals d'hoquei i futbol". A canvi, suposadament l'equip de govern donava un tracte de favor a l'empresa DDC, propietat de Petrov.

Segons la versió del mateix Petrov, durant un viatge a Rússi,a Crespo, la seva dona i el llavors regidor d'Urbanisme Josep Valls li van posar com a condició que pagués 90.000 euros anuals -60.000 per a l'hoquei i 30.000 per al futbol- durant quatre anys a canvi "d'ajudar-lo" en el seus negocis. En total, DDC havia de patrocinar els dos equips amb 360.000 euros.

A canvi, Petrov i la seva xarxa obtindrien tractes de favor de l'ajuntament. Segons recull el sumari, una de les contraprestacions que Petrov va acordar a canvi del patrocini va ser que li perdonarien la meitat del cost dels impostos d'obres per a la reconversió de l'antiga plaça de Braus en centre comercial. La "bonificació" de la meitat de l'impost es va aprovar en un ple municipal. El consistori li va perdonar a l'empresa DDC 134.000 euros. Una operació que, segons Valls, es va fer "correctament".

A banda de les relacions amb DDC a nivell urbanístic, Valls també es va relacionar amb l'empresa de Petrov com a president de l'equip de futbol de Lloret de Mar, també patrocinat per DDC.