L'hospital Josep Trueta ha presentat la seva participació en estudis internacionals sobre nous fàrmacs que modifiquen l'evolució de l'esclerosi múltiple (EM).

Actualment al món hi ha un total de 2.500.000 persones que pateixen aquesta malaltia. D'aquests, uns 5.000 es troben a Catalunya, dels quals uns 600 correspondrien a habitants de la Regió Sanitària de Girona. Abans la prevalença a Espanya era d'uns 60 pacients per 100.000 habitants. Actualment, segons estudis recents, es mostra que hi ha hagut un increment, passant a 80 o 100 casos per 100.000 habitants segons les àrees geogràfiques.

La majoria dels pacients gironins, són tractats a la Unitat de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple de l'Hospital Universitari del Trueta. Aquest participa en varis assaigs clínics a nivell internacional des de la fase II fins la IV per l'estudi de diferents fàrmacs que actuen en algunes fases de l'evolució de la malaltia.

Actualment, està participant en els estudis internacionals de dos dels nous fàrmacs modificadors de la seva evolució, i que han estat valorats positivament per l'Agència Europea del Medicament. Fins ara, hi ha 7 medicaments aprovats i utilitzats com a tractaments modificadors de l'esclerosi múltiple. Aquests fàrmacs no curen la malaltia, però sí en modifiquen el curs i redueixen la quantitat de brots i lesions a la neuroimatge.

La Unitat de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple participa en tres assajos clínics de tres fàrmacs que poden ajudar un grup de pacients d'EM que presenten una tipologia de malaltia -coneguda com a forma primària progressiva - per la qual actualment no hi ha cap tractament eficaç. En aquests pacients, l'EM els apareix entre els 40 i 50 anys i els evoluciona de manera lentament progressiva, a diferència del que és habitual en que els primers símptomes apareixen abans i en forma de brots.

A Girona, ara hi ha uns 55 pacients d'EM amb aquesta forma de malaltia que no tenen cap fàrmac aprovat per aturar l'evolució de la malaltia. Aquests tres recents estudis els obren una esperança de futur per intentar estabilitzar la seva situació.

A part dels medicaments, els cannabinoides és l'únic tractament simptomàtic aprovat i que es pot utilitzar en determinats pacients per pal·liar alguns símptomes específics de la malaltia.

Des de l'any 2010 que al Trueta es tracta a un grup de pacients amb delta-9 -tetrahidrocannabinol, un medicament derivat del cannabis que serveix per reduir l'espasticitat de l'EM (un els símptomes més freqüents).