El Centre de Distribució d'Aliments (CDA) de Figueres va atendre 1.699 famílies i va repartir gairebé 14.000 cistelles d'aliments durant el 2012. Aquest espai, que està gestionat per Càritas, l'Ajuntament de Figueres, el Consell Comarcal i Creu Roja, atén les persones derivades des dels serveis socials de totes les entitats però la demanda segueix creixent. Segons el president de Càritas, Jordi Rotllan, durant els quatre primers mesos de 2013 s'ha experimentat un 22% més de demanda en productes d'alimentació bàsics, cosa que suposa unes 370 famílies més i arribar als 2.000 atesos. I les xifres van en augment. En aquest sentit, Rotllan va explicar que l'any passat el manteniment del centre va costar 350.000 euros i que s'espera que enguany la xifra s'enfili als 500.000. L'entitat ha fet una crida per a recollir aliments bàsics recordant la campanya "La fam no fa vacances" i també a incorporar nous socis que els donin liquiditat. La situació, diuen, és crítica i de màxima urgència.

"Heu de pensar que, per fer-vos una idea, necessitem entre 4.000 i 4.500 litres de llet a la setmana", va explicar el coordinador de Càritas, Vicenç Rovira. Una dada esfereïdora que no para de créixer i que ha obligat a l'ens a demanar ajuda. Tot i que compten amb molts voluntaris i ofereixen molts serveis, la situació de tresoreria també és complicada i necessiten més socis o persones que hi facin aportacions més enllà de les de productes bàsics. L'entitat va presentar ahir la seva memòria de l'any passat i les xifres, comparades amb les de fa quatre anys, han experimentat una pujada molt significativa. Així, el 2009 es donaven aliments a unes 418 families i el 2012 aquesta xifra es va multiplicar per més de quatre. Pel què fa a la roba, s'ha passat de les 431 familíes a les 970 i en l'orientació laboral, de les 599 a les 616. Des de l'entitat asseguren que treballen per ajudar les persones sense feina a trobar-ne. En aquest sentit, han aconseguit inserir laboralment 91 de les 616 persones de les que s'han fet càrrec. "Estem molt contents d'aquesta dada tenint en compte la situació actual", va dir Rotllan. Una de les xifres que més han augmentat ha estat la dels serveis educatius, que s'ha enfilat de les 457 a les 1.369 persones. També l'atenció psicològica ha passat de només cinc persones a 58.

Càritas ofereix cada cop més serveis orientats a les noves necessitats com ara el suport als deutes familiars o les hipoteques, en el que s'han atès unes 58 persones. De totes les persones que atenen, un 70% són de Figueres mentre que el 30% restant prové d'altres municipis dels voltants on no hi ha cap centre d'aquestes característiques.