Quaranta-nou municipis del Pla de l'Estany, el Gironès, l'Alt i el Baix Empordà situats a les conques del Ter i el Fluvià participen, aquest cap de setmana, en les Jornades per un nou Estat "Rius de Llibertat" que organitza l'Assemblea Nacional Catalana en col·laboració amb entitats locals. A més de fires, xerrades, taules rodones i un ampli ventall d'activitats lúdiques, tot realitzat en espais públics, el programa també ha inclòs edicions extraordinàries de tradicions populars com la processó de Verges o la Dansa del Cornut, que ahir els dansaires de Cornellà del Terri van representar a Sant Mori.

La iniciativa s'ha articulat al voltant d'un manifest que contextualitza la història de Catalunya, defineix la identitat catalana, defensa el "procés de transició nacional cap a un futur millor" i utilitza el transcurs dels rius Ter i Llobregat -d'orígens diferents, com els municipis que travessa- com a metàfora de la llibertat.

Després d'estrenar-se divendres amb actes com el que va donar l'oportunitat de recuperar la Processó a Verges, ahir es van dur a terme xerrades sobre una Catalunya independent dins la Unió Europea, a Bàscara; una fira de la cervesa a Jafre i una altra d'independentista a Sant Pere Pescador, població on també es va realitzar una tertúlia amb Alfred Bosch i diversos actes populars al carrer; intervencions de Josep Maria Terricabras, Joaquim Agulló, Joan Ridao i Jaïr Domínguez a Palau de Santa Eulàlia; un sopar popular i una xerrada oferta per Jaume Barberà, a Sant Miquel de Fluvià; o un debat amb Ernest Maragall i Núria Cadenas, entre d'altres, a Vilaür.

En aquest últim municipi, les jornades Rius de Llibertat continuen avui amb una xerrada a càrrec de Carles Puigdemont. Mentre que a Torroella de Fluvià, Vilamacolum i Sant Tomàs de Fluvià aquesta matinada s'han concentrat per veure sortir el sol i procedir, tot seguit, a una lectura de poemes de Salvador Espriu. Aquests mateixos pobles, a més de l'Armentera i l'Escala, han programat per avui una "caminada cap a un nou estat" i un dinar popular; a Bàscara organitzen un torneig d'escacs; i a la Tallada d'Empordà, un acte a la piscina pública amb Jaume Fàbrega.