L'Assemblea de Treballadors d'Acció Social de les Comarques Gironines (ASSACS) reclama l'ingrés a presó de l'expresident de la Creu Roja del Pla de l'Estany, Joaquim Homs, de forma immediata perquè els consta que està coaccionant altres joves immigrants que haurien estat víctimes dels suposats abusos però que no s'han atrevit a denunciar-ho. "Està fent moviments, pressionant i coaccionant uns nois que estan en una situació molt vulnerable", assenyala el seu portaveu, Marc Sánchez, que afegeix que l'assemblea estudia denunciar Creu Roja. Insisteixen que l'entitat "menteix" quan diu que no hi havia un coneixement previ dels fets i acusen l'entitat d'haver "encobert" Homs.

"Sabem que com a mínim ha tingut contacte telefònic amb dues de les quatre víctimes que no han denunciat encara i que les està pressionant perquè no s'afegeixin a la denúncia i en alguns casos que declarin a favor seu", assenyala el portaveu de l'assemblea, Marc Sánchez. Ja al seu moment van considerar "insuficients" les mesures judicials que es van prendre després de la detenció de Joaquim Homs, quan el jutge va ordenar la seva llibertat provisional mantenint-lo com a imputat així com una ordre d'allunyament que impedia a l'expresident de la Creu Roja apropar-se a menys de 300 metres dels joves denunciants. Des de l'Assemblea insisteixen que la decisió de deixar l'expresident de Creu Roja en llibertat el que fa és "desprotegir" la resta de víctimes que encara no ho han denunciat davant del jutge, perquè poden rebre pressions tal com l'assemblea assegura que està passant.

Dos dels quatre joves que no han presentat denúncia pels suposats abusos quan eren menors d'edat han explicat els fets als Mossos d'Esquadra, que han recollit el seu testimoni però no han declarat als jutjats contra Homs per desig exprés dels nois. Reconeixen que van patir abusos en contra de la seva voluntat i que Segons Sánchez, "tenen por, estan avergonyits i no saben com afrontar-ho però també agraïts perquè els altres tres nois sí que han tingut la valentia de denunciar-ho". Com assegura l'assemblea, la seva és una situació "d'extrema vulnerabilitat", entre altres coses perquè són immigrants, temen ser rebutjats pel seu entorn i perquè els nois que treballen tenen por de perdre la feina per possibles represàlies, amb l'agreujant de que són l'única font d'ingressos de les seves famílies. Un d'ells, que ha reconegut també haver patit els suposats abusos fins al mes d'abril passat, ha rebut l'amenaça dels seus pares que, si ho denuncia, el faran fora de casa.

La falta de suport a les víctimes

L'Assemblea de Treballadors d'Acció Social es mostra "sorpresa" perquè no els consta que Creu Roja hagi pres cap mesura per protegir i donar suport psicològic a les víctimes que han presentat denúncia tot i que l'entitat va expressar en un comunicat que "estaria al costat de les persones afectades". Ha passat un mes des que el cas va saltar als mitjans de comunicació, amb la detenció i posterior posada en llibertat d'Homs. Els treballadors recorden que aquest nois no tenen recursos econòmics per assumir les despeses judicials i reclamen que sigui la mateixa Creu Roja qui ho afronti.

Tampoc tenen constància que des de Serveis Socials s'hagi pres cap mesura específica com a víctimes dels suposats abusos. "Estem indignats perquè s'està desprotegint aquests nanos i no s'ha activat cap protocol", explica Sánchez, tot dient que no s'està "donant importància" a la seva situació.

La Creu Roja "menteix" sobre els coneixements previs

Els treballadors d'acció social estudien denunciar la Creu Roja perquè consideren que han "encobert" Joaquim Homs des de fa dos anys. Insisteixen que l'entitat tenia un coneixement previ dels suposats abusos perquè així ho van denunciar alguns educadors socials als seus superiors i així consta en la instrucció del cas. L'entitat, però, ho ha negat explícitament en l'últim comunicat que ha emès sobre aquest afer.

Un dels aspectes clau sobre aquest fet és una reunió que hi va haver el març del 2011 entre representants de la Creu Roja de Girona, l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, i l'actual cap dels Serveis Socials, Antoni Pérez, recollida al sumari del cas. Aquest últim va assenyalar en una declaració que va fer el 10 de juny passat arran de la instrucció que sí que hi va haver aquesta reunió i que es va fer després que alguns educadors l'informessin de que hi havia "molts rumors" pels diferents barris de Banyoles sobre possibles "intercanvis de favor de caire sexual". Segons es recull al sumari, Pérez va demanar als educadors que fossin "discrets" amb les investigacions i que estiguessin "molt atents" a possible fets rellevants però que passat un any i mig no van tornar-li a fer cap més comentari. També va afirmar que durant la reunió mantinguda no es va prendre cap ordre concreta al respecte. Al cap de dos mesos, però, l'entitat va decidir cessar Joaquim Homs com a president al·legant "motius personals i familiars".

Joaquim Homs com a "tresorer"

L'Assemblea de Treballadors d'Acció Social subratlla també el paper que va tenir Homs com a tresorer, una figura que Creu Roja nega que existís. En el darrer comunicat emès per aquesta entitat sobre el cas, es deia que la figura de tresorer "no està reconeguda als estatuts". En la documentació recollida al sumari, però, figura una acta de la reunió celebrada el 25 de juliol del 2011 per part del Comitè Comarcal de la Creu Roja al Pla de l'Estany en què es nomenava Lluís Hostench nou president del comitè comarcal de la Creu Roja al Pla de l'Estany. En aquesta acta, també es recullen els noms de la resta de membres integrants del comitè i entre els quals apareix Homs en qualitat de "tresorer".

Els treballadors d'acció social acusen l'entitat de voler fer passar Homs com a un "simple voluntari" quan en el moment de cometre els suposats abusos sexuals i de poder era president i després tresorer. Poc després de sortir a la llum la seva detenció, Creu Roja va apartar cautelarment Homs i va obrir un expedient disciplinari intern. Segons el portaveu de l'assemblea, "la Creu Roja sabia què estava passant des de feia dos anys i no va fer res; ha calgut que sortís a la llum perquè l'apartessin".

El moment en què el cas surt als mitjans

Joaquim Homs, que és funcionari de presons i portava molts anys vinculat a la Creu Roja de Banyoles, va ser detingut el dia 10 de juny passat després que tres joves immigrants el denunciessin per uns suposats abusos sexuals. El cas el van destapar alguns educadors socials de Banyoles, que havien rebut queixes per part d'alguns nois usuaris de la Creu Roja sobre l'actitud d'Homs. Els educadors van presentar una denúncia als jutjats, que s'acompanyava d'algunes cartes dels joves on relataven els suposats abusos quan encara eren menors d'edat.

El jutjat va obrir diligències per aquests fets i va citar a declarar diversos d'aquests joves. El detingut solia cometre els abusos i tocaments a casa seva. Allà era on demanava als joves que l'acompanyessin, després que els nois haguessin acudit a la Creu Roja de Banyoles i Homs els hi hagués cursat la seva petició (com ara, per exemple, ajudar-los a trobar feina).

Homs va passar dues nits a comissaria i després va ser traslladat al Jutjat d'Instrucció número 3 que porta el cas, per prendre-li declaració i també als denunciants. Per la seva banda, Creu Roja va apartar-lo de forma fulminant i va expressar que estudiaria personar-se com a acusació particular si la denúncia tirava endavant.