El jurat popular ha declarat culpable d'assassinat Sayon Kourouma, el jove que va matar a cops el masover de Ca l'Artau, a Vilobí d'Onyar. No ha estat un veredicte per unanimitat, vuit membres del jurat han considerat provat l'assassinat. El jurat conclou que el 6 de setembre del 2011 Kourouma va matar el masover colpejant-lo al cap amb una barra de ferro. El jurat creu que el va agafar desprevingut i va evitar que es pogués defensar. El tribunal sosté que Kourouma "menteix" quan assegura que quan va arribar al mas ja es va trobar el masover estès a terra agonitzant. El fiscal vol que el condemnin a 18 anys de presó i l'acusació particular eleva la petició a 20. La defensa demana la pena mínima.

Després d'un dia i mig de deliberació, els membres del jurat popular han emès un veredicte de culpabilitat contra Sayon Kourouma. El jurat ha considerat provat que entre dos quarts de deu i dos quarts de dotze de la nit del 6 de setembre del 2011 el processat va agafar una barra de ferro de 26 centímetres i va colpejar el masover de Ca l'Artau al cap fins a provocar-li la mort per un fort traumatisme.

El jurat s'ha basat en els testimonis, en les proves i en les declaracions dels perits per concloure que va ser Sayon Kourouma qui va matar el masover. Segons els membres del jurat, el processat es va aprofitar de la confiança que li tenia la víctima per atraure'l fins al lloc del crim. De fet, el masover no s'hauria sorprès de trobar-se el jove allà perquè feia temps que el tenia acollit i el deixava dormir a un cotxe per evitar que continués vivint sota un pont.

Segons el veredicte, Kourouma estava molt enfadat amb el masover perquè li havia promès que li regalaria el cotxe on el deixava dormir però aquell matí havien anat a fer el canvi de titularitat del vehicle i no havia estat possible. El jurat popular considera que, per això, el processat va decidir matar el masover.

Tot i que sí que han considerat provat per unanimitat que Sayon Kourouma va ser l'autor del crim, no han estat tots d'acord amb que ho va fer agafant-lo totalment desprevingut i anul·lant les possibilitats de defensa de la víctima. És a dir, que el va atacar a traïció. Aquest punt -el tercer del veredicte- l'han considerat provat per vuit vots a favor i un en contra. El jurat ressalta que, d'acord amb els forenses, la víctima va rebre primer cops a la cara, que el van debilitat i, per això, no va poder oposar resistència a la resta de l'atac.

No han considerat provat, però, que després de colpejar-lo amb la barra de ferro el rematés passant-li per sobre amb un cotxe. El jurat ha ressaltat que no han pogut determinar amb quins dels vehicles hauria estat ni hi ha cap altre prova que ho demostri, per tant, conclouen que es tracta d'una hipòtesi que no ha quedat demostrada.

Després de la lectura del veredicte, el jurat popular ha quedat dissolt. El fiscal, Enrique Barata, ha mantingut la petició de 18 anys de presó per l'assassinat mentre que la lletrada Maria del Huerto Otegui, que representa la família de la víctima, ha elevat la petició a 20 anys. La defensa, encapçalada pel lletrat Oscar Álvarez ha demanat que el condemnin a la pena mínima prevista per la llei. El cas ha quedat vist per a sentència.

La defensa ja ha anunciat que és possible que recorri la sentència. Un cop acabat el judici, han fet la vista de pròrroga de presó perquè venç el temps de presó preventiva.