L'Assemblea de treballadores i treballadors d'acció social de comarques gironines (ASSACS) exi-geix que l'expresident de Creu Roja a Banyoles acusat de presumptes abusos sexuals ingressi a presó, immediatament, perquè està coaccionant els joves que no es van atrevir a denunciar-lo. El mateix col·lectiu estudia denunciar Creu Roja per mentir sobre les responsabilitats de Joaquim Homs a la seva entitat i encobrir uns fets que, tal com van reiterar ahir, coneixia des de feia dos anys.

Un mes després de la detenció d'Homs per suposats abusos sexuals a tres banyolins d'origen marroquí, els treballadors socials reclamen una major protecció per als nois i, específicament, per als quatre que no van presentar denúncia per por a represàlies.

Coaccions telefòniques

El portaveu d'ASSACS, Marc Sánchez, va explicar que dos d'aquests joves sí que van prestar declaració als Mossos d'Esquadra i són ells, precisament, els que han rebut trucades telefòniques d'Homs pressionant-los perquè no se sumin a la denúncia; en un dels casos, Sánchez va remarcar que fins i tot els seus pares l'han amenaçat de fer-lo fora de casa si acaba denunciant. Pel que fa als altres dos nois, l'exintegrant de Creu Roja també hauria intentat posar-s'hi en contacte de manera indirecta.

L'assemblea de treballadors socials -a la qual pertanyen els educadors que van advertir els fets als seus superiors sense que prenguessin mesures al respecte- alerta de la situació de vulnerabilitat en la qual es troben els nois, "pel fet de ser joves, estrangers i de classe baixa".

El 10 de juny, els Mossos d'Esquadra van detenir Joaquim Homs acusat d'uns presumptes abusos sexuals que ASSACS afirma que haurien començat quan els denunciants eren menors -ara són majors d'edat- i que s'haurien allargat fins l'abril passat. Tres dies després, el jutge va deixar Homs en llibertat provisional amb càrrecs, dictant una ordre d'allunyament de 300 metres de les víctimes i l'obligació de presentar-se als jutjats cada 15 dies.

Per als treballadors socials, aquestes mesures cautelars s'han demostrat insuficients -tal com van dir en el seu moment- perquè "tenim coneixement que el sr. Homs s'ha posat en conttacte telefònic com a mínim amb dues de les quatre víctimes que encara no han denunciat, intentant-les coaccionar". L'Assemblea reclama que l'empresonin "perquè és la manera que no influenciï en el procés, que ara està torpedinant" -va afirmar el seu portaveu.

Pel que fa al paper de la direcció de Creu Roja, Marc Sánchez va avançar que ASSACS s'està plantejant de denunciar-la "per encobriment". L'assemblea acusa l'entitat de conèixer "els abusos com a mínim des del març del 2011", quan -tal com va explicar Sán-chez- es van reunir l'alcalde de Banyoles, representants de Creu Roja i el cap dels Serveis Socials; en aquella trobada, ASSACS afirma que es va decidir "apartar al sr. Homs de la presidència de Creu Roja de Banyoles i nomenar-lo, posteriorment, tresorer". En aquest últim punt es fonamenta tant l'acusació de mentir a Creu Roja com una advertència sobre "les responsabilitats penals" que poden tenir, per a les institucions presents a la reunió, haver ocultat els presumptes abusos sexuals.

Finalement, ASSACS denuncia que no s'ha posat en marxa cap mesura de protecció cap als denunciants ni s'ha mostrat el mínim interès per la seva situació, ni tan sols donant-los suport psicològic.