El Consorci de l'Estany i el Centre de reproducció de tortugues de l'Albera van alliberar ahir 30 exemplars de tortuga d'estany a les llacunes de Can Morgat, dintre d'un projecte de recuperació d'aquest espai finançat pel programa europeu LIFE.

L'alliberament, que es va dur a terme ahir al matí, forma part dels esforços que s'estan realitzat per a la conservació de la tortuga d'estany a l'espai d'interès natural de l'estany de Banyoles, a través d'actuacions de recuperació de fauna que està en perill d'extinció. Els 30 exemplars que ahir es van deixar anar a Can Morgat es van criar, com la resta, al Centre de reproducció de tortugues de l'Albera -situat a Garriguella-.

Les llacunes de Can Morgat conformen un complex d'hàbitats aquàtics de gran interès, que es van restaurar el 2006 i que són propietat de l'Ajuntament de Porqueres i de la Fundació Catalunya-La Pedrera. L'alliberament s'emmarca dins el Projecte Estany, finançat pel programa LIFE+ de la Unió Europea, que es ve realitzat en aquesta zona des de fa quatre anys i que té com a objectiu recuperar la seva fauna autòctona, sota la direcció del Consorci de l'estany.

El centre de l'Albera té un paper clau en la recuperació de la tortuga d'estany, ja que des de fa anys destina esforços en la cria en captivitat d'aquesta espècie per després poder-la reintroduir a la natura; aquesta acció permet tant recuperar algunes poblacions extingides com reforçar-ne d'altres, tal com apunten els seus responsables. En el cas de l'estany de Banyoles, amb l'acció d'ahir ja s'hi han alliberat 130 tortugues nascudes al centre de recuperació de Garrigàs.

La tortuga d'estany pràcticament havia desaparegut d'aquest paratge de Porqueres i Banyoles, mantenint unes poblacions molt febles tant a Catalunya com a la resta d'Europa; motiu pel qual està considerada amb la categoria de "vulnerable". Per aquest motiu, el Centre de reproducció de tortugues de l'Albera treballa des de fa temps per recuperar aquests animals.