La troballa de restes d'elaboració del ferro al segle VII en un prat situat al costat de les restes d'establiments succesius dels segles VII, VIII i IX permetrà la continuïtat de les prospeccions arqueològiques del mas Aubert a la Vall d'en Bas. Les darrerres van acabar fa pocs dies i hi van participar 13 estudiants del Grau d'Arqueologia i Història de la UAB. Les investigacions van començar el 2006, quan els arqueòlegs Christian Folch i Jordi Gibert del grup de recerca OCORDE (Ocupació, Organització i Defensa del Territori Medieval) van descobrir-hi assentaments medievals. Segons ha explicat Christian Folch, es tracta de restes de granges ocupades successivament. La primera és una habitació amb un fogar central, la segona un rectangle i la tercera eren tres cabanes. Es tracta de construccions elevades a partir de murs amb sòcol de pedres unides amb fang i mur de tàpia, mentre que la coberta era vegetal.

Folch ha indicat que també hi ha sitges exteriors, on han trobat restes de ceràmica i ossos de porc, bou, conill i xai. El que no han trobat són les restes humanes dels habitants, els quals, segons Folch, han d'estar enterrats prop de les cases perquè fins al segle XI no va començar el costum de sebollir els morts al costat de les esglésies.

Ha indicat que els testimonis trobats són importants perquè els establiments medievals no es van començar a documentar fins ben avançat el segle IX.