La producció de poma a les comarques gironines serà enguany un 5% superior a les xifres obtingudes en la passada campanya. El departament d'Agricultura va presentar ahir juntament amb la patronal del sector, Afrucat, les previsions de la collita per aquest 2013, un any en el que s'espera una certa recuperació pel que fa a la producció de fruita de llavor gràcies a unes condicions climatològiques favorables.

Segons les prediccions del sector, a les comarques gironines aquest lleuger augment del nombre de pomes es deu a que "la floració i el quallat han estat normal-abundants". Això significa que les 87.522 tones de pomes del 2012 es passarà a 91.820 (el 5% més) perquè aquest any ha estat, de moment, menys conflictiu a nivell climàtic.

La varietat de poma que experimentarà previsiblement un creixement més pronunciat seran les de tardor i les vermelles, que augmentaran un 10 i un 7% respectivament. Pel que fa a la Golden, la més cultivada a la província amb un volum que ocupa la meitat de la producció total, creixerà un 3%. També ho farà amb el mateix percentatge la Gala i la poma d'estiu.

Collita amb retard

Agricultura i Afrucat asseguren en el seu informe que el calendari de collita s'estima que es retrassarà d'entre 7 i 15 dies respecte el 2012. A nivell de Catalunya, malgrat que s'espera una producció de 206.340 tones en pera i 262.290Tn en poma, aquesta s'ha reduït de les previsions inicials en 24 milions de quilos en pera (un 11% del total) i 40 milions de kg en poma (un 20% del total) degut a les quatre pedregades que han tingut lloc els dies 8 i 18 de juny i 10 i 13 de juliol i que han afectat significativament els territoris de Lleida les comarques del Segrià, Pla d'Urgell, Urgell, Garrigues i Noguera.