La palafrugellenca Montserrat Mone Serra i la madrilenya Blanca Thiebaut ja són lliures. Les dues cooperants segrestades el 13 d'octubre del 2011 al camp de refugiats kenyà d'Ifo, a Dadaab, han sigut alliberades. Ahir ho va confirmar Metges Sense Fronteres, entitat on ambdues feien de cooperants i a través de la qual van traslladar-se al camp de refugiats kenyà a treballar en la construcció d'un dispensari mèdic.

Thiebaut i Serra van abandonar ahir territori somali, on se suposa que van passar el seu captiveri, en direcció a la República de Djibouti, país on se situen les bases dels diferents exèrcits internacionals desplegats en l'operació Atalanta per lluitar contra la pirtaeria marítima. Fonts properes al cas van situar l'hora prevista d'arribada de les cooperants a Espanya al llarg d'aquesta passada matinada.

Metges Sense Fronteres confirmava a mitja tarda d'ahir la notícia i assegurava que ambudes ?cooperants es trobaven en bon estat de salut i a l'espera de reunir-se amb la seva família al més aviat possible. L'organització assegurava també estar donant suport als parents de les alliberades i treballava per assegurar l'arribada d'aquestes. No va obviar condemnar de manera enèrgica "els atacs contra aquestes treballadores humanitàries que donen assistència mèdica a la població somali més vulnerable i que fugen de la fam i la guerra".

El ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, va qualificar de "magnífica notícia per a tots" l'alliberament de les dues cooperants, les proves de vida de les quals, segons va dir, "eren realment difícils de veure".

García-Margallo, qui ha refusat parlar de les negociacions del rescat perquè "d'aquests temes no se'n parla mai", va explicar que el Govern ha seguit aquest segrest "des del primer dia" en què va prendre possessió, i ha insistit que és una "bona notícia" el seu alliberament

La Generalitat també va celebrar l'alliberament de les cooperants i així li ho va expressar a la seva família a través del director general de Cooperació, Carles Llorens, qui també va felicitar Metges Sense Fronteres pel seu lideratge en les negociacions. I és que l'organització va voler fer-se càrrec en tot moment de la gestió de la situació de captivitat de Serra i Thiebaut quan el més habitual és que se n'ocupi el Ministeri d'Afers Exteriors. Per aquesta raó Llorens destaca l'excel·lent tasca de l'oenagé i la família de les cooperants que "han portat aquest assumpte amb una discreció i serenitat increïbles".

En termes similars es va pronunciar l'alcalde de Palafrugell, Juli Fernández (PSC), respecte a la família de Montserrat Serra. De fet, el batlle va manifestar que s'ha posat a la seva disposició per celebrar aquesta situació de la manera que indiquin. "Faré el que la família em demani perquè és qui ha de portar la inciativa". Fernández assegura que com a ajuntament no tenen res preparat però que l'alliberament de la palafrugellenca és "el millor regal" que la ciutat podia tenir en aquest moment.

Celebració a porta tancada

La família de Montserrat Serra va celebrar la notícia al bar de Palafrugell que regenta un dels seus oncles. Els familiars van anar arribant al llarg de la tarda a l'establiment, encara que van romandre al seu interior amb portes i persianes tancades i una cinta que marcava el límit al qual podien acostar-se els periodistes sota la vigilància d'agents dels Mossos d'Esquadra.