L'hospital Trueta va presentar ahir un sistema pioner que millora la rehabilitació dels pacients amb ?esclerosi múltiple. El neuropsicòleg del centre, Jordi Gich, va exposar la seva tesi doctoral sobre el Programa EM-Line!, un innovador sistema utilitzat en la rehabilitació cognitiva per a pacients afectats d'Esclerosi Múltiple.

Es tracta d'un projecte i estudi pioner realitzat per especialistes de l'hospital gironí que ha demostrat, després de sis anys de treball, que els pacients amb esclerosi milloren cognitivament i de manera significativa després de sotmetre's al programa de rehabilitació.

En concret, aquestes persones han millorat la memòria visual, les funcions executives, l'atenció, la velocitat de processament i la denominació; totes elles, funcions que es veuen alterades en la majoria d'afectats per aquesta malaltia que pot evolucionar cap a un alt nivell de discapacitat física i cognitiva, fins al punt que dues terceres parts dels pacients han de deixar la seva activitat laboral i no tenen cap treball remunerat al cap de 15 anys de l'inici de la malaltia, a causa de trastorns de memòria, del llenguatge i d'alentiment cerebral. El projecte EM-Line! va néixer fa sis anys de la necessitat clínica i assistencial de donar un tractament efectiu pels trastorns cognitius ja des de l'inici de la malaltia.

Suport informàtic

Un equip liderat per Gich, el responsable de la Unitat de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple, Lluís Ramió-Torrentà, i Rebeca Menéndez, va desenvolupar aquest material amb el suport de cinc informàtics, tretze matemàtics, sis neuropsicòlegs i dos lingüistes, entre d'altres. Durant 26 setmanes es va fer un estudi amb 43 pacients i els resultats van evidenciar que passat aquest temps els pacients que havien seguit el programa milloraven substancialment en un nombre considerable de les proves efectuades, especialment en memòria visual, memòria de treball, atenció i velocitat de processament.