L'associació de Naturalistes de Girona va denunciar ahir la presència d'un pesticida perillós que pot ser tòxic tant per animals com per humans a les aigües de la riera del Llémena. L'Agència Catalana de l'Aigua està investigant la situació i intentant esbrinar quin pot haver estat l'origen d'una contaminació que ja té precedents, doncs fa poc més d'un any la presència de la mateixa substància va provocar una alta mortalitat de peixos en aquestes aigües. En aquella ocasió, inicialment es va determaninar com a causa un excés de sal a la riera, però un informe posterior va concloure que el factor determinant havia estat la presència del pesticida Endosulfan.

La contaminació es va detectar en el marc d'unes pràctiques d'un curs del màster de Ciència i Tecnologia de l'Aigua de la Universitat de Girona (UdG), que també va ser qui va detectar el pesticida l'any passat. Segons informaven ahir des de l'ANG, aquesta és una substància neurotòxica que ataca el sistema nerviós i que és capaç de bioacumular-se en el teixit adipós dels animals. Des del 2008 està prohibit, ja que es va demostrar la seva toxicitat tant en humans com en animals.

El portaveu de l'ANG, Enric Cortiñas, va explicar ahir que és molt difícil detectar la presència del pesticida ja que es va movent riu avall amb el curs de l'aigua. "Si no hi ets al moment que fan l'abocament és dificil de controlar perquè l'aigua va avall. Aquesta vegada, els que ho van detectar hi devien ser en el moment en el que es va fer l'abocament", va assegurar Cortiñas. Sobre l'origen de la contaminació, el portaveu va afirmar que encara no hi ha gaire informació i que l'ACA ho està investigant. "Pot ser un veí o el propietari d'una granja que per alguna raó utilitzi aquest pesticida. Esperem que aquesta vegada sí que agafin les persones que ho han fet", va concloure.

Per la seva banda, l'alcalde de Sant Martí de Llémena i president del Consell Comarcal del Gironès, Jaume Busquets, va afirmar que no tenia constància d'aquest fet, però que des de l'Ajuntament posarien tots els recursos que fagin falta per determinar l'origen de la contaminació.

Poca presència de peixos

A més de detectar el pesticida, els estudiants del Màster de Ciència i Tecnologia de l'Aigua van comprovar que hi havia una baixa densitat de peixos. Segons l'ANG, "la nova detecció d'aquest tòxic posa de relleu Segonsque el problema del vessament d'aquest verí no s'ha aturat i, per tant, que es podria tornar a produir novament un episodi de mortalitat de peixos i possiblement d'altres organismes".

Ara fa poc més d'un any, al mes de juny, es van trobar més de 300 peixos morts a la riera del Llémena a l'alçada de Sant Aniol de Finestres. Inicialment, després de la investigació de l'ACA, es va determinar que la causa havia estat un excés de sal que hauria estat abocada al riu. Tot i això, posteriorment els estudiants del màster de Ciència i Tecnologia de l'Aigua van elaborar un informe que posava en evidència que la capacitat del pesticida de romandre als teixits grassos animals va servir per poder demostrar que la mortalitat no era conseqüència de la concentració de sal, sinó a una contaminació de l'aigua amb aquesta substància prohibit.