La Fundació Tutelar de les Comarques Gironines celebra deu anys d'activitat, una dècada de feina que va començar el juliol de 2003 realitzant la seva primera acció tutelar. Per aquesta raó, l'organització ha escollit aquest mes per commemorar el seu aniversari i no l'abril, quan es va constituir oficialment.

El director de la fundació, Josep Maria Solé, va destacar l'elecció de la data incidint en què "som una entitat orientada a l'acció, a la feina". Una altra mostra del seu tarannà és que l'eix central de la celebració va ser el passi d'un documental, titulat "10 anys protegint persones", protagonitzat per usuaris i alguns dels promotors de la Fundació Tutelar.

Àmplia implicació social

L'obertura del desè aniversari va omplir dues sales de la Casa de Cultura de Girona de persones directament implicades amb l'organització però també dels nombrosos col·lectius professionals amb els quals es relaciona, des dels àmbits judicial, policial i sanitari fins a les diferents administracions, un ampli ventall d'empreses privades i d'altres entitats tutelars. Solé va agrair la col·laboració de tots ells, remarcant la importància del treball en "xarxa" que realitza la fundació, i fent un esment especial a la "confiança" que els donen els familiars.

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, va presidir l'acte institucional, al costat del mateix Josep Maria Solé, el president de la fundació, Pere Cornellà, i l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont. La trajectòria de la Fundació Tutelar de les Comarques Gironines s'ha recollit en una memòria d'activitats que es va entregar a tots els assistents a la inauguració de l'aniversari.

Però la feina continuarà els propers mesos i seguint amb la celebració dels deu anys, dintre de la qual l'entitat ha organitzat, juntament amb la Fundació Campus Arnau d'Escala, un primer cicle de tallers pensat perquè experts del sector debatin i reflexionin sobre la protecció dels col·lectius vulnerables.

Sota el lema "El repte social: protegir les persones en situació de vulnerabilitat", els objectius principals dels tres tallers que integren el cicle són definir els aspectes que influeixen més els professionals a l'hora d'exercir la seva tasca, aportar propostes de millora o fixar-se reptes de futur.

El primer d'aquests tallers s'ha programat per al 20 de setembre, vigília del Dia Mundial de l'Alzheimer, i se centrarà en les persones grans; el segon es realitzarà el 10 d'octubre, Dia Mundial de la Salut Mental, dedicat al col·lectiu que pateix problemes socials derivats d'una malaltia mental; i la darrera sessió es durà a terme el 3 de desembre, Dia Mundial de la Discapacitat Intel·lectual i focalitzat en les persones que en pateixen. Les conclusions es donaran a conèixer en una jornada oberta que se celebrarà a l'entorn de l'11 d'abril de 2014, commemorant -ara sí- la data oficial de la fundació de l'entitat.

Respecte als motius que van portar a la creació de la Fundació Tutelar de les Comarques Gironines, el seu director es va referir a una "mancança en el món tutelar". L'organització va néixer auspiciada per l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), l'empresa pública sanitària de la Generalitat que gestiona la Xarxa de Salut Mental i Addicions de la demarcació. Tal com va recordar Solé, la constitució de la fundació va prosperar gràcies a l'esforç de l'Associació Gerión -dedicada a la gent gran-, l'Associació de Familiars de Malalts Mentals de Girona i Comarques, la Fundació Privada Drissa -per a la inserció laboral de persones amb malaltia mental- i la Fundació Malalts Mentals de Catalunya.