Una nova calamarsada deixa pedres de la mida de nous a Santa Pau

La tempesta recorre la Garrotxa, el Pla de l'Estany i la Selva i causa un fort aiguat que va inundar alguns carrers de la ciutat d'Olot

24.07.2013 | 09:45
Una dona mostra la mida de les pedres que van caure ahir.
Una dona mostra la mida de les pedres que van caure ahir.

Una altra calamarsada va fer caure pedres com nous a Santa Pau, on va causar importants danys, i a Olot un fort aiguat va inundar alguns carrers de la ciutat. El gruix de la tempesta va descarregar a les cinc de la tarda i el seu nucli va viatjar de nord a sud, des de la Garrotxa avançant cap a la Selva i també cap al Pla de l'Estany.

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) va activar la prealerta del Pla Especial d'Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT degut a les pluges que descarregaven a molts punts del país, sobretot al Pirineu i Prepirineu; advertint que els xàfecs podien deixar més de 20 litres en 30 minuts -puntualment fins a 40 litres- i que era molt probable que anessin acompanyats de calamarsa o pedra. Precisament, a Santa Pau van caure pedres de la mida de nous i a Olot un fort aiguat. La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) va demanar molta prudència als residents i als conductors que circulaven per la zona.

Es va observar un nucli de tempesta molt extens i que descarregava amb força intensitat a la Garotxa que va acabar afectant l'Alt Mepordà, el Pla de l'Estany, el Gironès i la Selva.

Protecció Civil va reclamar prudència a la conducció per aquestes zones i a les persones que estaven realitzant activitats a l'aire lliure. També es va sol·licitar precaució per a la ciutadania en general a prop de lleres, rius i guals: en el moment de la tempesta era necessaris allunyar-se d'aquest punts.

A Santa Pau, la pedra va anar acompanyada de fortes ratxes de vent i la tempesta va durar prop de mitja hora, provocant la caiguda de branques i de fulles. En el moment de tancar aquesta edició, l'Ajuntament no tenia dades dels possibles danys materials però tot feia pensar que l'afectació se centrarà en els conreus i molt especialment als camps de blat de moro, segons va assegurar l'alcalde en funcions, Carles Masias.

Reallotjament de 30 nens

Paral·lelament, a les Lloses, al Ripollès, un esplai amb 30 nens d'entre 11 i 13 anys i 9 adults va demanar ajuda per posar-se a cobert en una casa a la zona del Pont de l'Oli. L'Ajuntament i la Creu Roja es van assegurar que estiguessin bé i els va fer arribar mantes.

Enllaços recomanats: Premis cinema