La comissió del Parlament que estudiarà la tècnica de la fractura hidràulica, més coneguda com a fracking, va aprovar ahir un total de 35 compareixences, entre elles la del ministre d'Indústria, José Manuel Soria, i la del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila.

La comissió va aprovar totes les compareixences per unanimitat, excepte les dels quatre membres del Govern espanyol, que van comptar amb el vot contrari del PPC, segons que va informar el Parlament.

La previsió és que les sessions arrenquin al setembre i que en la primera el Govern català presenti l'informe que va encarregar a un grup de treball i que ha de permetre-li fixar una posició sobre la investigació i l'extracció d'hidrocarburs mitjançant el mètode de la fractura hidràulica, que ha generat un fort rebuig social.

Per aclarir dubtes sobre aquesta tècnica, la comissió citarà a comparèixer 35 polítics, ecologistes, empresaris i experts, que exposaran els seus punts de vista sobre aquesta controvertida tècnica.

A més de Soria i Vila, la comissió va acordar les compareixences dels secretaris d'Estat d'Energia, Alberto Nadal; d'Hidrocarburs, Sergio López, i de Mines, José María Zapardiel.

També aniran al Parlament els alcaldes d'Agramunt, Bernat Soler, i Riudaura, Eulàlia Masana, així com altres membres de l'executiu català i els administradors de les empreses Montero Energy Corporation i Teredo Oils, que havien sol·licitat poder investigar l'existència d'hidrocarburs en diverses zones de Catalunya, encara que la Generalitat, per ara, els ha denegat l'autorització.

El Parlament rebrà així mateix membres d'entitats ecologistes com Greenpeace, contràries a l'ús del fracking, i nombrosos experts en geologia, medi ambient i energia.

La Generalitat no té competències en l'explotació de recursos energètics, que són de l'Estat, així que el seu paper es limita a la concessió dels permisos d'investigació.