Els actes de commemoració del 75è aniversari de la Biblioteca Pública de Palafrugell s'han iniciat amb la conferència "Les Biblioteques populars: construir l'Estat des de la cultura" de l'historiador Joan B. Culla. Durant aquests dies s'han programat diversos actes per commemorar l'efemèride, entre ells una exposició que inaugurarà el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell, el proper dissabte.

La mostra es podrà visitar fins el 14 de setembre i conté documents i imatges que mostren l'evolució dels diferents equipaments bibliotecaris que ha tingut Palafrugell i la forta conscienciació que hi ha hagut sempre, per part de la ciutadania, de disposar d'un servei de lectura pública gratuït i de qualitat.

El 24 de juliol del 1938, amb l'assistència del president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys, es va inaugurar la Biblioteca Popular de Palafrugell. Ubicada al carrer Tarongeta, a la planta baixa de l'edifici racionalista projectat per l'arquitecte Emili Blanch, fou l'última que es va crear dins el Projecte de Xarxes Populars durant el Govern de la Mancomunitat.

L'objectiu d'aquest pla era el desplegament de biblioteques molt innovadores per tot el territori, la creació d'un Sistema Bibliotecari Català que tingués com a capdavantera la Biblioteca Nacional i la professionalització del personal de les biblioteques. Aquest model ambiciós de renovació cultural es va consolidar durant els anys 30, en què les biblioteques populars catalanes són estudiades amb admiració per especialistes estrangers. El 1939 desapareix el Govern català i es trenca la xarxa de biblioteques fins la restauració del govern autonòmic als anys 70.

A finals dels anys 1960 es va projectar la nova Casa de Cultura ubicada al costat de l'edifici consistorial de Can Bech, que es va obrir al públic l'estiu de 1967, i que recollia també la Biblioteca privada de Josep Pla, embrió de la Fundació dedicada a l'escriptor palafrugellenc. El 20 d'octubre de 2001 s'inaugura la Biblioteca en el seu emplaçament actual.