Aquest any, els Bombers de la Generalitat ja han realitzat un total de cinc rescats en aigües interiors de la província, dinou a tot Catalunya. Sense lloc a dubte, l'actuació més destacada va ser la realitzada el passat 5 de juliol a la Bisbal d'Empordà, on un nen de 12 anys va perdre la vida mentre es banyava al riu que travessa la població. Les dades les van facilitar ahir en el marc d'un exercic de rescat aquàtic que van realitzar a Camarasa per conscienciar a la població dels riscos que representa la pràctica d'esports i activitats de lleure en aigües interiors.

Durant el primer semestre, els Bombers només han hagut d'actuar en tres comarques: Alt Empordà (2 rescats), Baix Empordà (1 rescat) i Gironès (2 rescats). Es tracta d'una xifra que no sorprèn si es té en compte que l'any passat, a la província es van realitzar un total de 12 rescats en aigües interiors per part dels Bombers. Rescats que es van distribuir en quatre comarques: Alt Empordà (6 rescats), Cerdanya (1 rescat), Gironès (3 rescats) i Selva (2 rescats). Bàsicament, la demarcació va acumular un terç de les intervencions dels Bombers rius, barrancs o llacs.

La presentació d'aquest primer balanç semestral va servir als Bombers també per fer una crida a tenir presents els riscos que comporten per a la integritat física d'un mateix el bany en aigües interiors com rius, pantans o embassaments. El coordinador de la unitat tècnica del Grup d'Actuacions Especials (GRAE), Carles Galán, va alertar dels corrents interns de les aigües així com de la baixa densitat de l'aigua dolça com un dels motius principals que provoquen que la gent s'ofegui en aquests punts. I és que, en general, les tasques de recerca i rescat estan encomanades als GRAE.

En l'exercici d'ahir, els Bombers van recordar els consells que cal tenir en compte a l'hora de banyar-se en aigües interiors, com el de saber si el bany està autoritzat, tenir en compte que la densitat de l'aigua dolça és menor que la del mar i per tant no hi ha tanta flotabilitat i s'ha de vigilar amb els corrents d'aigua i els remolins.