La Direcció General de Protecció Civil va activar ahir l'avís de precaució per risc d'altes temperatures, després que les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) per tot el cap de setmana apunten que els termòmetres marcaran màximes molt elevades. En un comunicat, Protecció Civil demanava a la ciutadania extremar les precaucions en les seves activitats a l'aire lliure a causa del significatiu augment de les temperatures, en especial a col·lectius més vulnerables com ancians, nadons i malalts crònics. La previsió de l'SMC és que l'onada de calor demà s'accentuarà al l'Alt i Baix Empordà, la Selva, Gironès, Pla de l'Estany i Garrotxa.

També s'hauran d'extremar les precaucions a la resta del territori, segons Protecció Civil. En aquest sentit, van subratllar que les altes temperatures afavoreixen el risc d'incendis forestals, per la qual cosa cal extremar les precaucions per evitar aquests sinistres. Davant d'aquesta situació, Protecció Civil va aconsellar no encendre focs ni fogueres a la muntanya i terrenys propers, i donar molta atenció a la crema controlada de rostolls al camp i a les cigarretes enceses, escombraries i ampolles de vidre. També van recomanar mantenir-se informat en tot moment de la possible evolució dels canvis meteorològics i en cas de foc recentment iniciat avisar els serveis d'emergència (112), si es veu sorprès per un incendi, evitar penetrar a la muntanya o bosc i atendre les indicacions de les autoritats competents.

Reforç mèdic

D'altra banda, els ambulatoris catalans han començat a reforçar les visites i telefonades als malalts crònics amb l'arribada de les primeres calors intenses d'aquest estiu. Segons va informar l'Institut Català de la Salut (ICS), els professionals sanitaris i d'assistència social prioritzen l'atenció domiciliària als pacients amb malalties cròniques complexes durant els mesos d'estiu. Els professionals d'infermeria i treball social realitzaran més de 100.000 visites a domicili i 116.000 visites telefòniques perquè, segons l'ICS, "la pujada de les temperatures també afecta la salut". Per aquest motiu, els professionals d'infermeria i treball social dels centres d'atenció primària reforcen els consells sobre com evitar agreujaments entres els més vulnerables per l'edat, la patologia que pateixen o la situació social en què es troben.