La Generalitat rebutja la reforma de llei local aprovada per l┤Estat

El Govern catalÓ avanša que aplicarÓ la seva pr˛pia normativa, que aprovarÓ
la setmana que ve

27.07.2013 | 07:45

El Govern de la Generalitat i les principals associacions municipals van rebutjar el projecte de llei local aprovat ahir pel Consell de Ministres, que l'Executiu catalÓ descarta aplicar ja que es regirÓ amb una normativa pr˛pia que aprovarÓ la setmana que ve.
A falta de poder estudiar a fons la reforma local del Consell de Ministres, la vicepresidenta del Govern i titular de Governaciˇ i Relacions Institucionals, Joana Ortega, ja va avanšar ahir que la llei que s'aplicarÓ Ús la catalana.
"S'aprovarÓ una reforma del mˇn local catalana, que s'ha fet en consens amb el mˇn local, i aquesta Ús la llei que s'aplicarÓ, la que desenvolupa l'Estatut", va dir.
Ortega va assegurar que es posaran "tots els instruments jurÝdics" per blindar l'autogovern catalÓ davant la possibilitat que es donin conflictes de competŔncies, desprÚs d'admetre que tÚ "poca confianša" en la promesa inicial del ministre d'Hisenda i Administracions P˙bliques, Cristˇbal Montoro, que es respectaria l'autonomia catalana en l'Ómbit local. En aquest sentit, la vicepresidenta va advertir al Govern central que la reforma local presentada ahir pel ministre Montoro Ús un projecte de llei "de rang menor" a l'Estatut, que estipula que Catalunya tÚ competŔncies exclusives en l'Ómbit local.
Ortega va criticar que la reforma del Govern de Mariano Rajoy "neix de la desconfianša del mˇn local", mentre que el projecte catalÓ, segons va explicar, s'ha consensuat amb el mˇn local i es basa en els principis d'"estabilitat pressupostÓria i el respecte a l'autonomia local".
En la mateixa conferŔncia de premsa, el president de Federaciˇ de Municipis de Catalunya (FMC), Xavier Amor, va afirmar que Ús un "dia trist" per al municipalisme, que se sent "atacat" per una normativa "recentralitzadora" que no respecta l'Estatut.
Per la seva banda, el president de l'Associaciˇ Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, va assegurar que els ajuntaments volen seguir gestionant els serveis com fins ara i va defensar que ho poden fer de forma eficient. En aquest sentit, Buch va criticar Montoro per haver "culpat de tots els mals" els municipis fa un any mentre que avui, desprÚs que el Consell d'Estat hagi foršat canvis en la reforma local, ha admŔs que els ajuntaments "ho fan molt bÚ".
El Consell de Ministres va aprovar l'avantprojecte de llei de Racionalitzaciˇ i Sostenibilitat de l'Administraciˇ Local, amb el qual es pretÚn aconseguir un estalvi pr˛xim als 8.000 milions d'euros.

Enllašos recomanats: Premis cinema