El president del Consell del Pla de l'Estany, Jordi Xargay, va afirmar ahir, en la commemoració del vint-i-cinquè aniversari de la creació de la comarca que el repte de futur per als ens comarcals serà clarificar les competències i el pressupost de què han de disposar.

La seu del Consell comarcal del Pla de l'Estany va acollir, ahir a la tarda, l'acte institucional central per celebrar l'efemèride, al qual va assistir la vicepresidenta del Govern de la Generalitat, Joana Ortega.

Durant la seva intervenció, Ortega va manifestar que "és una data molt significativa, la creació de la comarca respon a una realitat no només geogràfica sinó de sentiment, de país i de justícia per tota aquella gent que va treballar i lluitar perquè existís".

L'acte va voler ser un reconeixement a tots els presidents que ha tingut aquest ens i als onze alcaldes que composen la comarca, amb l'entrega d'una escultura de petit format. El lliurament es va fer de mans de la titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals i del president del Consell Comarcal del Pla de l'Estany, Jordi Xargay.

Aquest últim va reconèixer la feina feta durant tot aquest temps i va subratllar, sobretot, l'atenció que s'ha fet als ajuntaments i a les persones. "És un orgull i una satisfacció ser el president actual de la institució, que ha treballat durant 25 anys a la comarca i que ha creat aquest sentiment de pertinença i de donar serveis al ciutadà de qualitat", va assenyalar. I va afegir que "si en un lloc té sentit que hi hagi un consell comarcal, és en una comarca com aquesta, formada per ajuntaments petits".

Xargay també va reconèixer que des del món municipal es veu amb una certa preocupació el projecte de llei del govern espanyol sobre l'administració local, però va considerar que "hi pot haver espai per als consells comarcals on hi hagi una organització territorial com és Catalunya".

L'acte va comptar amb l'assistència del president de la Diputació de Girona, Joan Giraut; l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer; el secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals, Joan Cañada; i la directora territorial de Governació a Girona, Isabel Muradàs.

Defensa de la carta de Mas

D'altra banda, Joana Ortega va aprofitar la seva compareixença per tornar a defensar la carta que el president de la Generalitat, Artur Mas, va enviar divendres al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, reclamant "diàleg" per pactar la consulta sobiranista. Ortega va sortir així al pas de les crítiques del PSC i ICV, que qüestionaven la utilitat d'aquesta fórmula. Segons la vicepresidenta, aquestes crítiques no tenen fonament perquè, des d'un bon principi, el Parlament va demanar més diàleg amb el Govern espanyol i que la consulta es pogués fer dins de la legalitat.