La CUP de Banyoles ha demanat "responsabilitats polítiques" per les irregularitats econòmiques comeses a la Creu Roja durant la presidència de Joaquim Homs, ara acusat de presumptes delictes d'abusos sexuals. Dos informes municipals inclosos al sumari del cas es refereixen a aquestes irregularitats, consistents a no haver acreditat el destí dels diners provinents de subvencions, i desaconsellen continuar donant-les. En consideració de la CUP, darrere la persistència d'aquest fet hi ha "connivència o bé incompetència supina".

La CUP és el segon partit a l'oposició de l'Ajuntament de Banyoles a demanar que es depurin responsabilitats polítiques, tal com ja va fer ICV divendres. Aquest dia va transcendir l'existència d'un informe policial en el qual s'apunta que Homs utilitzava en benefici propi els diners que la Creu Roja rebia en concepte de subvencions, equivalents a uns 30.000 euros anuals.

El sumari també inclou dos documents de l'Àrea d'Acció Social reveladors sobre la qüestió: un de datat el 10 de maig de 2011, informant "desfavorablement sobre qualsevol atorgament futur de la subvenció" a la Creu Roja de Banyoles; i un altre d'anterior, de l'1 de març de 2010, en el qual es deia que l'entitat no havia presentat les justificacions necessàries per a la subvenció municipal. La documentació es completa amb una declaració del director de l'Àrea de Benestar social del Consell comarcal del Pla de l'Estany, en la qual diu que la Creu Roja tampoc va justificar amb rebuts el destí dels 8.000 euros anuals que rebia per repartir àpats a la gent gran amb mobilitat reduïda.

La CUP va qualificar d'"extremadament greus les irregularitats econòmiques" relacionades amb l'atorgament de subvencions a la Creu Roja del Pla de l'Estany. El partit de l'oposició va recordar la responsabilitat de l'administració per controlar l'ús d'aquests diners, remarcant "que són dels ciutadans", demanant els rebuts i les factures pertinents "per tal de donar compte de com s'han gastat". El partit de l'oposició va afirmar que aquesta normativa "és d'obligat compliment" i que "l'excusa de no fiscalització de les entitats -en referència a la defensa de la feina feta per la Creu Roja que l'alcalde de Banyoles va realitzar divendres- no serveix i, a més, és indignant".

En opinió de la CUP, "aquesta situació no pot quedar en res" i va exigir responsabilitats políques "per respecte als ciutadans, a les altres entitats i als treballadors i voluntaris que creuen en la Creu Roja".

També ahir, l'Ajuntament de Banyoles i el Consell comarcal del Pla de l'Estany van emetre un comunicat conjunt en el qual van defensar la correcció de "l'activitat objecte dels convenis de col·laboració i subvencions entre les dues entitats i la Creu Roja"; i van afegir que així "ho corrobora el seguiment tècnic" que se n'ha fet. Les institucions també van assegurar que si s'hagués detectat algun incompliment dels convenis "no s'haguessin realitzat les corresponents transferències bancàries".

Ajuntament i Consell comarcal van voler "deixar clar que fiscalitzen el compliment de convenis i subvencions amb les entitats de Banyoles i de la comarca, però mai el seu funcionament intern i organitzatiu". Tot seguit, les dues administracions van negar "rotundament" que s'hagi produït "cap tipus d'impunitat, lleugeresa o permissivitat" i van informar que s'han posat a disposició de la justícia.

Desvincular l'entitat d'Homs

Finalment, el Consistori banyolí i l'ens comarcal van desvincular els serveis prestats per la Creu Roja del Pla de l'Estany "dels presumptes actes que pugui haver fet el senyor Joaquim Homs a títol individual", especificant que estan "satisfets" dels serveis, la gestió i la implicació de l'entitat humanitària tant amb Banyoles com amb el conjunt de la comarca.