Mindan va entrar en política fa 15 anys i va ser amb Pàramo amb qui va anar escalant posicions. "Fa 14 anys que som companys", va assegurar ahir. I va ser, precisament, durant el temps que van compartir tasca a l'oposició quan la seva "relació" es va enfortir més. Ara i enmig d'un mandat, haura d'assumir l'alcaldia i preparar-se per a les properes eleccions del 2015. La possible nova candidata de CiU tindrà dos anys per mostrar-se als votants i marcar un perfil propi, encara que amb Pàramo a tocar.

Mindan va néixer l'any 1963 a Barcelona. La seva mare és originària de Roses i, per això, amb 16 anys va venir a viure al municipi, on va començar treballant en un supermercat. Els seus pares van muntar un negoci dedicat a la hosteleria, el que tothom coneixia com la "Xurreria" que s'ubicava al carrer Sant Sebastià. Durant molts anys va dedicar-se a aquest establiment familiar i va estudiar el que ara es coneix com a diplomatura de Turisme. Per motius de salut del seu pare van decidir tancar el negoci i durant un període de temps va treballar a l'oficina de Turisme del Municipi. Aquesta feina la va mantenir fins que, amb la seva mare, van decidir obrir una joieria, que van mantenir durant més de deu anys.

Va entrar en política l'any 1998 tot i que abans ja havia estat "simpatitzant" de CiU. Un any després va convertir-se en regidora sense dedicació. "Tenia l'àrea d'Ensenyament però seguia amb el negoci familiar", explica. L'alcaldia ja estava en mans de Pàramo i l'any 2003 va deixar la joieria per dedicar-se plenament a la tasca municipal. Aleshores va assumir la primera tinença d'alcaldia i les regidories d'Ensenyament, Sanitat i Relacions Ciutadanes.

Amb la pèrdua de l'alcaldia l'any 2007, va passar a formar part de l'oposició i va tornar a l'hostaleria, ja que el seu marit ostenta la gerència d'un bar de la població i "m'encanta treballar en contacte amb la gent". També va treballar en un despatx com a auxiliar d'administració i, finalment, a les darreres eleccions de 2011 va tornar a assumir la primera tinença d'alcaldia, la regidoria de Turisme i Participació Ciutadana. Mindan també és presidenta del Port de Roses, de Rosersa i de RosesNet. Té dos fills, un de 18 i una altra de 21 i sempre ha estat vinculada a entitats del municipis. L'AMPA, la Colla Castellera, Fadir o la Fundació Roses Contra el Càncer són algunes de les associacions de les quals ha format part.

A finals d'aquesta setmana, assumirà l'alcaldia del municipi. Un repte que afronta amb il·lusió i el suport de la seva família sense la qual, diu, no li hauria estat possible combinar durant tants anys aquestes dues passions: l'hostaleria i la política. Ho farà conscient de la responsabilitat però "preparada" per prendre decisions quan calgui. I ho farà al costat de Pàramo perquè assegura que "no seria lògic" no aprofitar els seus coneixements i experiència.

El cas de Figueres

La nova alcaldessa assumeix el càrrec d'una manera similiar a com, fa uns mesos, ho va fer la seva homòloga a Figueres, Marta Felip (CiU). En el seu cas, l'aleshores alcalde, Santi Vila, va deixar el càrrec per a convertir-se en conseller de Territori i Sostenibilitat i va donar-li dos anys de marge per convertir-se en la candidata del partit a la ciutat.