L'Associació Protectora d'Animals i Plantes de Figueres va decidir tancar l'estiu la part de l'edifici on tenen gats després de detectar un important brot de leucèmia. Segons va informar la Protectora, gairebé un 80% dels poc més de cent gats estaven infectats. A principis de juliol, la Plataforma Salvem la Protectora va començar a actuar per denunciar certes irregularitats en els informes d'animals sacrificats.

Després de rebre la notícia del brot de leucèmia, la Plataforma es va mobilitzar conjuntament amb un seguit d'entitats animalistes de tot Catalunya i va descobrir que només 5 dels 104 estaven infectats pel brot de leucèmia. La resta dels gats, els que estan sans, han estat repartits en diferents refugis de Catalunya o en cases d'acollida esperant que algú els adopti. Les entitats van fer els controls veterinaris als gats i només cinc van donar positiu; dos en leucèmia i tres en immunodeficiència.

La protectora de Figueres, aquests últims dies, donava alguns dels gats infectats a aquelles associacions que els anessin a recollir, sense cap control previ. Per aquest motiu, la Plataforma "Salvem la Protectora" va decidir pel seu propi compte dur a terme un control veterinari als gats donats. Veterinaris voluntaris s'han fet càrrec, de forma altruista, de les despeses de les proves i intervencions.

Reaccions als fets

La Plataforma va declarar que considera "molt greu" que l'actual junta de l'entitat figuerenca hagués simulat un brot epidèmic a les seves instal·lacions amb l'objectiu de sacrificar animals que estaven sans.Fonts internes a l'Associació Girogat, entitat encarregada de treure els gats de la protectora, van explicar que la protectora no ?compleix cap mena de protocol i que només 3 o 4 estaven castrats quan en principi, ho han d'estar tots. Al·leguen a més, que les morts de felins dins la protectora no són per a la leucèmia sinó a altres malalties víriques més infeccioses com el calicivirus o la panleucopenia.

Davant la gravetat de la situació, la Plataforma i la resta d'entitats animalistes que han participat en aquesta operació, posaran una demanda legal contra la Protectora davant del Departament d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat; el Consell Comarcal de l'Alt Empordà i l'Ajuntament de Figueres perquè obrin una investigació. A més, es farà arribar un dossier amb documentació i certificats veterinaris per demanar que es prenguin mesures davant les repetides irregularitats que pressuptament han comès a la protectora.

Finalment, la Plataforma va agrair la col·laboració de les entitats que els van ajudar com Girogat, Progat Castelló d'Empúries, Progat Sant Feliu de Guíxols o Progat Badalona, entre altres que s'han ofert i també a voluntaris i particulars.