Els contratemps pels afectats per les pedregades del passat 19 de juliol al Baix Empordà segueixen i, tal com denunciaven ahir els regants del Baix Ter, ara el problema és que no els arriba aigua per poder regar els seus terrenys. I és que segons afirmaven, una reducció de l'aigua alliberada des del Pasteral que es va produir divendres passat, passant de 12m3/segon a 10, hauria provocat que ahir molts dels regants es trobessin amb una quantitat insuficient d'aigua per poder treballar el camp. Des del col·lectiu, ahir defensaven que el tall s'havia de produir l'endemà del l'episodi de pluges i pedregades, i no una setmana després, quan estan intentant recuperar les collites que no van quedar destrossades per la calamarsada.

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va explicar ahir que la darrera comissió de desembassament, que va tenir lloc durant el mes de maig, que la quantitat que s'ha d'alliberar des del Pasteral per garantir el cabal ecològic del riu és de 10 m3/segon, tot i que es pot augmentar a 12 m3/segon si els regants ho demanen per poder dur a terme la seva activitat.

Tal com mostren les dades de les xarxes de control de l'ACA, divendres passat es va reduir la quantitat alliberada des del Pasteral de 12 a 10 m3/segon. Així, segons lamentaven ahir els regants, ha provocat que "baixi un pam la quantitat d'aigua que passa pel riu" i que no entrés una quantitat suficient d'aigua per poder regar els seus camps. "En comptes de deixar de portar aigua el dissabte després de la pedregada ho fan al cap d'una setmana. Avui [ahir per al lector] la gent ha obert per tornar a regar i no entrava aigua suficient", afirmava un dels membres del col·lectiu de regants, Jordi Aulet. En aquest sentit, va explicar que s'havien posat en contacte amb l'Agència i que els havien comunicat que aquesta setmana tornaria a arribar l'aigua. El membre del col·lectiu de regants del Baix Ter va afirmar que és important que ara els pagesos puguin treballar bé les terres perquè "n'hi ha que compten poder salvar entre el 40 i el 50% de la collita" després de la pedregada, i que els que sí que comptaven amb malles protectores podran mantenir-ne bona part.

L'ACA va confirmar ahir que a partir d'aquesta setmana es tornaran a alliberar 12 m3/segon, tot i que és una quantitat que està "per damunt del que es va determinar en la darrera comissió de desembassament".