El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha demanat agilitar l'elaboració de protocols per millorar la gestió de possibles incidències en les proves de selectivitat i que s'asseguri que la correcció d'un enunciat a les aules garanteixi els principis de mèrit, igualtat i capacitat.

El Síndic va obrir una actuació d'ofici arran dels errors detectats en l'examen de matemàtiques de la prova d'accés a la universitat del juny, que va obligar a repetir-lo per als alumnes que ho van sol·licitar, més de 3.000 dels més de 10.000 que van fer la prova.

Després d'estudiar el cas i analitzar les propostes de la Comissió Interna del Departament d'Economia i Universitats, creada arran de la incidència, Rafael Ribó ha recomanat que s'agiliti l'elaboració de protocols per millorar el procés de revisió dels exàmens de la prova d'accés a la universitat. Ribó ha recomanat que es potenciï la intervenció del servei de publicacions de l'Institut d'Estudis Catalans en la correcció lingüística i la impressió de les proves per garantir que la versió final dels exàmens és la correcta.

També subscriu la proposta de la comissió de crear un protocol escrit que defineixi el procés de revisió que inclogui un arxiu de correccions, anotacions i recomanacions dels revisors i una rendició de comptes per part del responsable de la matèria davant la comissió coordinadora de la prova.

Sobre la incidència concreta en l'examen de matemàtiques, el Síndic considera adequada la decisió presa d'oferir la possibilitat de repetir la prova com a mesura excepcional per pal·liar possibles perjudicis causats als estudiants. També ha celebrat la celeritat amb què la Generalitat va crear la Comissió Interna i l'agilitat amb què aquesta va emetre les conclusions i propostes després dels errors.