El departament d'Agricultura, la Diputació de Girona i l'entitat IAEDEN han acordat formalitzar un conveni de col·laboració amb l'objectiu de garantir la viabilitat del Centre de Fauna dels Aiguamolls de l'Empordà, com a mínim, fins a finals d'aquest any. Les dues administracions ja havien anunciat un acord fa uns dies però l'entitat ecologista havia denunciat que no garantia la continuïtat de l'espai ja que només es preveia tenir-hi un sol treballador així com la pèrdua del servei veterinari i el seu tancament en festius. La Diputació i l'IAEDEN s'han compromès a una aportació econòmica que facilitarà la contractació del personal necessari per tal que el centre mantingui la seva activitat actual.

Segons va comunicar ahir el departament0, arran de l'acord amb la Diputació s'han mantingut contactes i reunions amb l'objectiu de definir i consensuar els objectius així com analitzar les possibilitats de col·laboració. També han definit el marc a partir del qual s'estructurarà el suport de l'ens provincial a l'activitat del centre d'acord amb els recursos disponibles.

Ara, s'hi ha sumat la participació i les funcions de la institució en defensa de la natura que es formalitzarà a través de donatius dels creadors de la Fundació Roger Burlet i la Fundació Mascort, que serà la responsable de la contractació del personal.

Així, des d'ara i fins a finals ?d'any, es discutirà sobre un nou model de gestió del centre en el que IAEDEN, a través d'aportacions privades, col·laborarà amb recursos i mitjans. A llarg termini, es plantejarà una nova ubicació més adequada pel centre. En el cas que no s'aconseguissin els recursos alternatius necessaris per a mantenir-lo a partir del mes de gener, el centre passaria a desenvolupar únicament funcions de recepció amb el manteniment d'un dels llocs de treballs, tal i com estava previst fins ara.

Des del Departament insisteixen que tenen la voluntat de recuperar plenament l'activitat del centre a llarg termini si s'aconsegueixen els recursos alternatius als pressupostos públics. Per això, a finals d'any elaborarà un pla estratègic que estudiarà les opcions d'emplaçaments més adequats per a les instal·lacions que requereixen de millores estructurals així com per a l'estabilització de les aportacions econòmiques.

El risc de tancament

L'equipament corria el risc de tancar portes després que l'empresa pública que el gestionava, Forestal Catalana, anunciés un ERO que també afectava treballadors d'aquest centre.

Davant d'aquesta situació, la ciutadania, ajuntaments i diverses entitats es van mobilitzar per intentar aturar el procés. Setmanes després, la Generalitat anunciava que obria la porta al finançament privat per tal de mantenir-lo obert i, després, que arribava a un acord amb la Diputació, que la IAEDEN va veure insuficient ja que només es preveia que exercís de punt de recepció i primers auxilis d'animals.